Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Půlka haly u Poličky je pryč, ukazují fotky. Na místě výbuchu pomáhá tank

23. 2. 2017 V areálu Poličských strojíren na Svitavsku po čtvrteční explozi trhaviny v lisu stále hrozí výbuch. Z požárního hlediska mají hasiči prostor pod kontrolou, ráno jim přijel na pomoc speciální tank. Okolí zůstává neprodyšně uzavřené. Počet zraněných se ustálil na devatenácti včetně zasahujících hasičů. 

„V současné době pořád hrozí riziko výbuchu, místo je horké a žhavé, nikdo se k němu nepřibližuje. V pátek těsně před půl devátou ráno však už dorazil do areálu požární tank. S jeho pomocí budeme provádět průzkum a případně první hašení,“ řekl dopoledne operační důstojník Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Lubomír Macešek.

„Je obava z případné detonace, jsou tam nějaké miny, údajně v tomto množství by neměly vybuchnout,“ řekl novinářům hejtman Martin Netolický

Další technikou, která dorazila z Vrbětic na Zlínsku, je policejní obrněný transportér. Ze vzduchu situaci monitoruje také policejní vrtulník s termovizí. „Pokud vyhodnocené údaje potvrdí, že je místo už bezpečné, vyjedou na místo pyrotechnici,“ řekla svitavská policejní mluvčí Hana Kaizarová.

Tyto informace pocházejí ze štábu velitele zásahu. Ten rozhoduje, co všechno je možné a nutné v příštích hodinách udělat.

Poslední výbuchy z areálu v poličské městské části Bořiny byly slyšet ještě ve čtvrtek večer, v noci už byl klid (o výbuchu a jeho .

Ten ovšem neměli obyvatelé okolních domů, kteří museli ve čtvrtek navečer narychlo opustit své domovy a přenocovat jinde.

Náhradní postele poskytnuté poličskou radnicí v prostorách sportovní ubytovny využilo pět evakuovaných lidí, další odjeli například na chalupy, nebo se ubytovali u známých a příbuzných.

K ošetření do zdravotnických zařízení bylo s poraněním způsobeným výbuchem převezeno celkem 19 lidí. Tři s těžkým zraněním transportovaly vrtulníky do traumacenter, dva do Prahy a jednoho do Brna.

Sedm lidí, z toho dva se středně těžkým a pět s lehkým zraněním, přijala Litomyšlská nemocnice. Osm lehce zraněných bylo převezeno do Svitavské nemocnice a jeden člověk se středně těžkým zraněním byl transportován do Pardubické nemocnice.

„Charakter zranění odpovídá důsledkům výbuchu a následné tlakové vlny. V nejvážnějších případech se jedná o popáleniny, dále o zlomeniny, tržné rány nebo poranění sluchu,“ uvedl Pavel Kožený z tiskového oddělení Nemocnice Pardubického kraje.

Podle něj někteří pacienti již nemocnice v kraji opustili. V pátek ráno zůstával jeden pacient v Pardubické nemocnici, jeden ve Svitavské a dva v Litomyšlské nemocnici. Dobré zprávy přišly v pátek po poledni z Prahy. „Oba dva pacienti jsou mimo ohrožení života a oba jsou překládáni na standardní pokoje,“ řekla Hana Vránová, mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Také z Kliniky popálenin a rekonstrukční chirurgie Fakultní nemocnice Brno přišla potěšitelná zpráva o popálené zaměstnankyni firmy. „Pacientka je už stabilizovaná a mimo nebezpečí,“ řekl primář Popáleninového centra Ivan Suchánek.

Firma na výbuch doplatí, zvláště pokud brzy nerozjede výrobu

Poličské strojírny předloni vydělaly na zbrojním podnikání 100 milionů korun. Po čtvrtečním výbuchu trhaviny TNT je však budoucnost její i jejích zaměstnanců nejistá.

„Společnost Poličské strojírny cítí, že může být ohrožena její výroba, což by pro ni mohlo být likvidační. Firma zaměstnává 500 lidí, je důležitým zaměstnavatelem ve městě. Prodlužování situace by mohl být problém,“ dodal hejtman Martin Netolický.

Tržby ze zbrojařského podnikání Poličských strojíren tvořily předloni necelých 30 procent z celkového obratu. Firma předloni utržila kolem 350 milionů korun, z toho necelých 100 milionů korun připadlo na vojenskou a civilní munici. Vyplývá to z výroční zprávy podniku.

Z větší části se společnost zabývala výrobou dveřních systémů pro autobusy, měřicí a čerpací techniky nebo strojírenských dílů. Nadále byla tradičním výrobcem střeliva a prováděla delaboraci munice.

Zdroj: http://pardubice.idnes.cz/strojirny-v-policce-nejsou-stale-bezpecne-fjc-/pardubice-zpravy.aspx?c=A170224_090841_pardubice-zpravy_jah

 

Odkazy do noveho okna

Výbuch Polička

Výbuch Polička 

Detailní náhled

Výbuch Polička

Výbuch Polička 

Detailní náhled

Výbuch Polička

Výbuch Polička 

Detailní náhled

Výbuch Polička

Výbuch Polička 

Detailní náhled

Výbuch Polička

Výbuch Polička 

Detailní náhled

Výbuch Polička

Výbuch Polička 

Detailní náhled

Výbuch Polička

Výbuch Polička 

Detailní náhled

Výbuch Polička

Výbuch Polička 

Detailní náhled

Výbuch Polička

Výbuch Polička 

Detailní náhled

Výbuch Polička

Výbuch Polička 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem