Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Psovodi se služebními psy získali atest na speciální pátrací akce

KRAJ - Dva policejní psovodi se služebními psy z Libereckého kraje získali v rámci Policie České republiky historicky první atesty na speciální pátrací akce. 

Ve dnech 9. – 13. května se v Kořenově uskutečnili historicky první atesty psovodů se služebními psy se zadáním kategorie „SPP“ SPECIÁLNÍ PÁTRACÍ PRÁCE, kterých se zúčastnilo třináct psovodů se služebními psy ze složek Integrovaného záchranného systému. V rámci Policie ČR se tohoto přezkoušení zúčastnili tři psovodi se svými služebními psy:

  • pprap. Tomáš Louda, služební pes Racer Clever Fox, Krajské ředitelství policie Libereckého kraje
  • pprap. Lubomír Mlejnek, služební pes For, Krajské ředitelství policie Libereckého kraje
  • nprap. Bc. Naděžda Kramolišová, služební pes Dexxi,
    Výcvikové středisko služebních psů Dobrotice.

Tito psovodi se služebními psy úspěšně získali atest na speciální pátrací akce, a to historicky jako první psovodi v rámci Policie České republiky. Jedná se o velký úspěch, jelikož jsou mezi nimi i dva psovodi se služebními psy z Oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

A v čem spočívalo získání atestu na speciální pátrací akce, jsem se zeptala kapitána Vladimíra Hovada, vrchního komisaře z Oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje:

„Jedná se o atest pro vyhledávání pohřešovaných osob v terénu, kdy je prověřena samostatná práce psovoda se služebním psem po dobu 12 hodin s přestávkami na odpočinek minimálně jedné hodiny po každých dvou až čtyřech hodinách práce v terénu. Toto se provádí v přidělených sektorech, nebo úsecích. Velikost všech sektorů je minimálně 300 000 m2 a maximálně 350 000 m2. Vyhledání je dále rozděleno na denní a noční část. V denní části je součástí zadání atestu také přezkoušení orientace psovoda pouze za použití topografické papírové mapy a bez elektronických navigačních přístrojů. Zde se musí samostatně zorientovat a najít přidělený prostor. V určených sektorech jsou ukryté osoby, které mohou ležet, sedět, stát, nebo se pomalu pohybovat. Ale také může nastat situace, kdy v určitém sektoru nebude ukryta žádná osoba. Při nálezu ukryté osoby ji musí služební pes vyštěkat a nesmí dojít k žádnému zdraví ohrožujícímu kontaktu osoby psem. Další součástí přezkoušení je i přesun psovoda se služebním psem v daném úseku (cesta) v délce 3000 metrů, který může navazovat na přesun mezi sektory a i zde mohou být ukryté osoby, které musí služební pes označit vyštěkáním.

Pro splnění tohoto atestu je nutno nalézt všechny osoby jak v sektorech, tak i v úsecích. Jakékoliv neoznačení osoby, nebo její fyzické napadení služebním psem mají za následek nezískání atestu.

Při plošném vyhledání jsou služební psi Policie České republiky vybaveni GPS obojky, které monitorují pohyb psa v terénu a zaznamenávají jeho prověřené úseky. Toto je zároveň i velká výhoda využití vyspělé technologie a čichových schopností psů pro zvýšení efektivity vyhledání pohřešovaných osob.   

Přezkoušení k zadání atestu konaných v teritoriu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje byly využity husté lesní porosty u obce Kořenov na hranici Jizerských hor a Krkonoš, kdy v určité části bylo nutno i souhlasné stanovisko KRNAP pro pohyb psovodů a psů v národním parku.

V rámci celého přezkoušení jednotlivý psovodi nachodili od 18 – 20 km a jejich čtyřnozí kolegové naběhali 23 – 25 km. V úsecích a sektorech nalezli všechny osoby a zároveň předvedli bezchybnou práci s orientací v topografických mapách. Pro představu práce psovodů se služebními psy započala v 10.30 hodin a s přestávkou pro odpočinek psů končila v jednu hodinu v noci.“


19. 5. 2022
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

Zleva dole pprap. Lubomír Mlenek, nprap. Naděžda Kramolišová, pprap. Tomáš Louda, zleva nahoře kpt. Ing. Vladimír Makeš KŘP Královéhradeckého kraje, kpt. Bc. Vladimír Hovad

Zleva dole pprap. Lubomír Mlenek, nprap.... 

Detailní náhled

Zleva pprap. Lubomír Mlejnek, kpt. Bc. Vladimír Hovad, pprap. Tomáš Louda

Zleva pprap. Lubomír Mlejnek, kpt. Bc. V... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem