Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Psovodem roku 2015 se stal policista z Liberce

KRAJ - Ve středu 16. prosince 2015 pořádalo Krajské ředitelství policie Libereckého kraje slavnostní vyhlášení ji 6. ročníku soutěže "Psovod roku". 

V uplynulém týdnu, ve středu 16. prosince 2015 pořádalo Krajské ředitelství policie Libereckého kraje slavnostní vyhlášení již 6. ročníku soutěže "Psovod roku 2015". Slavnostní akt se konal v policejním zařízení v obci Černousy. Vyhlášení psovoda roku předcházelo ocenění práce těch nejlepších a nejsvědomitějších udělením pracovních odměn za skvěle a profesionálně odvedenou práci.  

Letošním vítězem soutěže se stal pprap. Miroslav JUNAz oddělení služební kynologie v Liberci. 

20


Vítěz se svým čtyřnohým "parťákem" je vybírán nejen na základě dosahovaných výsledků v průběhu roku, ale je posuzován i výjimečný čin, jakým je například záchrana života, zadržení nebezpečného pachatele při vlastním ohrožení života, apod.

Miroslav Juna pracuje u Policie ČR od roku 2000. Po dobu 10 let působil na oddělení hlídkové služby v Liberci a od roku 2010 je zařazen na oddělení služební kynologie v Liberci. 

Ocenění převzal z rukou náměstka pro vnější službu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje plk. Ing. Bc. Pavla Langra a dalších policejních důstojníků krajského ředitelství - vedoucího odboru služby pořádkové policie plk. Mgr. Pavla Bartoše, vedoucího Územního odboru Česká Lípa plk. Mgr. Petra Rajta a vedoucího oddělení služební kynologie mjr. Mgr. Aleše Jehličky. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnili i starostové obcí Habartice - pan Ing. Bc. Stanislav Briestenský, Višňová - pan Tomáš Cýrus a Černousy - pan Miroslav Richter.

Ocenění obdržel nejen za výborné výsledky v průběhu celého roku, ale i za následující čin:

                                                        Psovod roku 2015

Předposlední srpnový víkend tohoto roku byl podobný těm předešlým. Úmorné teplo a s ním související sucho. Chalupáři, kteří se již vrátili z dovolené u moře nebo se na ní teprve připravovali, trávili víkendové volno na svých chalupách podle zavedených rituálů. V pátek přijet, vyvětrat chalupu, v sobotu večer posedět s přáteli a v neděli odpoledne se zase chystat zpátky do městského bytu a těšit se na další pátek, na další víkend strávený na své chalupě. Tak nějak to asi proběhlo myslí paní Benešové, když v neděli 23. srpna se svou rodinou v podvečer odjížděla z chalupy v Albrechticích.

Jenže člověk míní a život mění. Objevili se dva, muž a žena, vlastně ještě nezletilá dívka, kteří se rozhodli, že příští páteční příjezd rodiny Benešových na jejich chalupu nebude příjemný a klidný.

Dne 23. srpna 2015 ve 21:34 hod. přichází signál na operační středisko, že došlo k narušení objektu čp. 109 v obci Albrechtice, okr. Liberec. Policista z operačního střediska na místo vysílá hlídku z OOP Frýdlant, hlídku Městské policie Liberec a psovoda Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Na místě při kontrole rekreační chalupy policisté zjišťují, že je v přízemí vytlačeno křídlo okna, kterým následně vstupují dovnitř objektu. Prohledávají místnost po místnosti. Nic nenasvědčuje tomu, že by zde mělo být provedeno vloupání. Věci v místnostech jsou na svých místech, nic není rozházené, nic není poničené. Všechny prostory uvnitř chalupy jsou již prohlédnuty, zbývá prohlédnout již pouze půdní prostor. Psovod se služebním psem vystupuje po schodišti, otvírá dřevěný poklop a vysílá služebního psa k propátrání půdního prostoru. Pouze podle zvuku vrzajících podlahových prken, odhaduje, ve které části půdy se pes pohybuje. Po chvíli začne pes ve vzdálenější části od vstupu na půdu značit. Psovod rozsvítí svítilnu a vstupuje za psem do půdního prostoru. Osvítí místo, u kterého pes štěká. Vidí pouze dřevěnou stěnu. Silou do ní strčí, stěna se otvírá a za stěnou leží na podlaze osoba. Následují rutinní úkony, výzva, vyvedení z úkrytu a předání nalezené osoby hlídce OOP.

Po předání osoby se psovod rozhoduje propátrat ještě okolní terén. Služební pes na zahradě nalézá předměty, které, jak psovod vyhodnocuje, zřejmě souvisí s vloupáním. Kleště a batoh. Psovod pokračuje se služebním psem v průzkumu zahrady. V průběhu práce služebního psa se ozývá ze zadní části zahrady ustrašený dívčí hlas. Psovod přivolá psa, prosvítí prostor a v kuželu světla vidí osobu. Osobou je nezletilá dívka, která uvádí, že je spolupachatelkou vloupání. Následně je zjištěno, že dívka je na útěku z výchovného ústavu Kostomlaty.

14

 

Neskrývaná radost ze získaného ocenění by však byla mnohem větší, kdyby tuto cenu mohl pprap. Miroslav JUNA přebírat zároveň se svým čtyřnohým policejním "parťákem" služebním psem URIAHEM. Ten se však své pocty již nedočkal, neboť počátkem prosince na náhlé zdravotní selhání, přestože se těšil výborné kondici, odešel do psího nebe. Nyní dostane pprap. Miroslav JUNA nového psího svěřence a věříme, že i s tímto novým "parťákem" budou výborní profesionálové.

                                                            

19.12.2015
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

 

Vítězové předešlých ročníků soutěže Psovod roku naleznete zde.

vytisknout  e-mailem