Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Psovod se psem Gaunerem vypátral již 13 osobu

J.Hradec – Jemnice- Pátrací akce po pohřešovaném seniorovi byla úspěšná.(Hlasová schránka 974 233 116) 

Dne 8. srpna v 8:30 hodin  oznámil na linku 158 muž, že se nachází na silnici v lesním prostoru mezi obcemi Lomy a Budkov na Třebíčsku, kde je spolu  s kamarády a pohřešuje svého otce (r.1934), jehož vozidlo Škoda Felicia se nachází prázdné na místě ze kterého právě volají.

Na místo byla vyslána hlídka OOP Jemnice, která na místě zjistila, že senior dne 7. srpna 2018 kolem 19:00 hodin odjel z místa bydliště, z obce na Třebíčsku  na čekanou. O tomto vyrozuměl svého syna  se kterým bydlí ve společné domácnosti. Syn, když ráno zjistil, že se otec doposud nevrátil, vyjel se svým synem na místo, kam senior vždy na čekanou  chodil. Zde našel pouze jeho vozidlo a spolu s dalšími kamarády procházel okolí vozidla, ale důchodce nenašli a proto přivolali Policii ČR.  Dále bylo muži zákona zjištěno, že pohřešovaný muž je oblečen do myslivecké kamizoly a modrých riflí. Vlivem věku již špatně chodí.  Mobilní telefon by u sebe měl mít, ale je vybitý.

 Na základě vzniklé situace byla ihned operačním důstojníkem kraje Vysočina  ve spolupráci s vedoucím OOP Jemnice  zorganizována rozsáhlá pátrací akce v k.ú. obce Budkov, okres Třebíč a to   v lesním porostu mezi obcemi Budkov a Lomy. Do pátrací akce byli nasazeni  zejména policisté z kraje Vysočina, dobrovolní  hasiči z okolí,  psovodi se služebními psy z kraje Vysočina a vrtulník PČR s termovizí. Operační důstojník kraje Vysočina požádal o spolupráci při pátrání po pohřešovaném seniorovi i kraj Jihočeský. Do pátrací akce byl vyslán službu konající psovod ÚO J.Hradec, prap. Lubomír Ábel se služebním psem Gaunerem.

Při příjezdu  prap. Ábela na místo přibližně v 11:30 hodin byla pátrací akce  pozastavena, jelikož nad lesním porostem létal vrtulník PČR s termovizí. V té době bylo nejméně 34 C , bezvětří a velké dusno.    Vrtulníkem nebyl  senior nalezen a proto bylo rozhodnuto velitelem opatření o dalších sektorech, jenž budou dále propátrávány rojnicí v terénu. Psovod Ábel se rozhodl propátrávat opačný směr, než šla rojnice složená z policistů a hasičů. Pro práci služebního psa je vždy lepší, při  vyhledávání  osoby v terénu,  když propátrává terén samostatně s psovodem a to z důvodu možného rušení psa. Se služebním  psem  Gaunerem  bylo provedeno propátrávání lesního porostu. Při této činnosti si psovod všiml služebního psa, který „ načuchával“  a poštěkával za vyvráceným padlým stromem, přibližně 200 metrů od odstaveného vozidla, jenž bylo na asfaltové silnici  procházející lesem. Jelikož psovod zná chování svého služebního psa, bylo mu jasné, že za padlým stromem může být nějaká osoba. Z tohoto důvodu prap. Lubomír Ábel zrychlil svůj krok  a běžel se podívat, koho služební pes označil. Při doběhnutí   psovoda na místo bylo podle popisu pohřešovaného prap. Ábelem  zjištěno, že služební pes Gauner právě nalezl živého pohřešovaného muže. Pátrací akce tak měla dne 8. srpna kolem 13:15 hodiny šťastný konec. 

Senior psovodovi sdělil, že je velmi šťastný, že ho někdo našel. Dále mu řekl, že šel večer zakrmit lesní zvěř a při cestě zpět  k vozidlu ho strašně začaly bolet nohy a už nemohl jít vůbec dál. Proto si lehnul, usnul a vzbudil se někdy dopoledne. Stále ho bolely nohy a nemohl chodit. Nemohl křičet o pomoc, byl velmi dehydrovaný a ani s psovodem nemohl příliš  komunikovat, pouze šeptal. Psovod volal operačnímu důstojníkovi a vyrozuměl ho o nalezení osoby a vyžádal si  RZS na místo do lesního porostu. Psovod podpíral  seniora a společně ušli přibližně 20 metrů s tím, že chtěl vypátraného muže přiblížit na lesní asfaltovou cestu. Senior si však stěžoval na značnou bolest nohou a tak ho psovod posadil na pařez a volal na opodál pátrajícího hasiče, aby mu šel pomoci přepravit seniora na asfaltku. Mezitím další hasiči přinesli nosítka a seniora přenesli k právě přijíždějící sanitce, která ho přepravila do nemocnice v Třebíči.  

Policejní  psovod   prap. Lubomír Ábel  za dobu svého působení u  psovodů zaznamenal  již značné úspěchy v různých směrech v oblasti kynologie, zejména  při vypátrání pachatelů na místech činu i  v pátrání po kradených a odhozených věcech  pachatelem.   V pátrání po pohřešovaných osobách  s různými služebními psy vypátral prozatím 12 osob, které  bohužel v době vypátrání již nejevily známky života. Poslední případ  z 8. srpna přinesl  prap. Ábelovi  pocit radosti, neboť pod číslem  13 vypátral  se služebním psem Gaunerem seniora živého. Číslo 13. tak přineslo vypátranému seniorovi  pomyslné štěstí.   

por. Mgr. Bc. Hana Millerová, jh.pis@pcr.cz

17. srpna 2018

vytisknout  e-mailem