Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Psovod roku 2014

KRAJ - Každoročně je vyhlašován nejlepší "Psovod roku" v rámci Libereckého kraje. Letošní rok už má také svého vítěze . . . .  

Již pátým rokem, od vzniku Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, probíhá v kraji soutěž  "Psovod roku". Vítěz se svým svěřencem je vybírán nejen na základě dosahovaných výsledků v průběhu roku, ale je posuzován i výjimečný čin, jakým je například záchrana života, zadržení nebezpečného pachatele při vlastním ohrožení života, apod.

Před ukončením roku 2014 byl slavnostně vyhlášen vítěz letošního roku. Je jím praporčík Petr DIVIŠ z oddělení služební kynologie v České Lípě. Ocenění převzal z rukou náměstka pro ekonomiku Krajského ředitelství policie Libereckého kraje plukovníka Libnara a dalších policejních důstojníků krajského ředitelství. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnili i zástupci vojenské posádky Grabštejn, Celního úřadu a dalších složek.

Čin, za který si Petr Diviš převzal ocenění, se stal již začátkem roku 2014, 18. ledna. . . . . .  .
Toho dne přijímal operátor na tísňové lince 158 hovor ženy, která oznamovala, že postrádá svého manžela. Pozdě odpoledne jí zaslal sms, že se rozhodl ukončit svůj život a jde umřít do lesa. Žena se na policisty obrátila hodinu poté, co se jej snažila sama neúspěšně hledat. Muž trpěl psychickými problémy, a proto měla žena oprávněný strach, že se nejedná o pouhé výhružky.

Policisté se snažili zoufalé ženě pomoci a po získání důležitých informací zahájili rozsáhlou pátrací akci. Ta nebyla nijak jednoduchá - jednalo se o náročný a členitý terén a venku již byla v tu dobu tma. Do pátrací akce byly zapojeny desítky policistů a hasičů. Rovněž i Petr Diviš se psem Santo. Ten byl nakonec velice úspěšný, neboť se mu podařilo muže vypátrat, a to právě včas. Byl již v bezvědomí, ale dýchal. Muže snesli hasiči na nosítkách k sanitě, kde začali zdravotníci provádět úkony k jeho záchraně.

prap. Petr Diviš - Psovod roku 2014prap. Petr Diviš - Psovod roku 2014

Prap. Petr Diviš:
- u Policie ČR od roku 2002 na OOP Mimoň
- od roku 2003 působil již jako psovod
- jeho první svěřenec se jmenoval Andy
- od roku 2008 působí jako psovod přímo na skupině služební kynologie v České Lípě
- dalším svěřencem je pes jménem Hug
- v roce 2010 získal první titul  "Psovod roku"
- v roce 2014 získává druhý titul "Psovod roku", se psem Santo (se svým svěřencem je v denodenním kontaktu již třetím rokem, předtím procházel ročním výcvikem v Semilech u policejního kynologa Libora Valečka)


Někteří z oceněných policejních kynologů z Libereckého kraje získali ještě další ocenění v rámci ankety "Statečné psí srdce". Jednotlivé příběhy jsou rovněž uvedeny.


27. prosince 2014
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí
 

Odkazy do noveho okna

Psovod roku 2014_01

Psovod roku 2014_01 

Detailní náhled

Vítěz 2014_02

Vítěz 2014_02 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem