Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Psovod roku 2017

KRAJ - Ve čtvrtek 7. prosince 2017 pořádalo Krajské ředitelství policie Libereckého kraje slavnostní vyhlášení již 8. ročníku soutěže "Psovod roku". 

V uplynulém týdnu, ve čtvrtek 7. prosince 2017 pořádalo Krajské ředitelství policie Libereckého kraje slavnostní vyhlášení již 8. ročníku soutěže "Psovod roku 2017". Slavnostní akt se konal v policejním zařízení v obci Černousy.

Letošním vítězem soutěže se na zákaldě dosahovaných výsledků ve službě  v průběhu celého roku stal

 pprap. Vladimír KOPPA z oddělení služební kynologie  Česká Lípa. 

3Ocenění převzal z rukou plk. Mgr. Petra Šikoly z Krajského ředitelství policie Libereckého kraje - vedoucího odboru služby pořádkové policie a vedoucího oddělení služební kynologie mjr. Mgr. Aleše Jehličky. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnili i starostové obcí Habartice -  Ing. Bc. Stanislav Briestenský, Višňová -  Tomáš Cýrus, Černousy - Miroslav Richter, Pertoltice -  Viktor Podmanický. 

Za veterány Policie České republiky se zúčastnil pplk. Milan Vejběra, npor. Vladimír Keller, npor. Petr Valach a prap. Bronislav Bláha. Za Odbor služby pořádkové policie  kpt. Bc. Danuše Trojáková, kpt. Lubomír Kaplan a Bc. Zuzana Lauerová.  

Ocenění obdržel nejen za výborné výsledky v průběhu celého roku, ale i za následující čin:

Psovod roku 2017

                      " Táto, už to nedávám. Já vím, že mi je teprve 13 let. Ale už jsem psychicky úplně na dně. Opravdu už nemůžu. Od té doby, co tu není máma, tak jak se měním. Měním se víc a víc, protože to bez ní nedávám, opravdu nedávám. Nevidím žádný smysl života.  Máma mi chybí, strašně mi chybí. Chybí mi srdce kvůli ní. Odešla dřív, než měla. Nebaví mě žít, opravdu, protože bez ní. Bez mojí mámy ten můj život za nic nestojí, nebaví mě žít. Opravdu. Nedělám si srandu, nic mě nebaví. Máma byla jako moje nejlepší kamarádka, jako sestra. Zbláznila jsem se.

1            Víš, proč se řežu? A i přímo do žil? Nebo jakože nad žíly, nad tepny. Protože není den, není ani vteřina kdybych na ní, na mojí mámu nemyslela. Chybí mi srdce. S mámou jsem ho ztratila.

            Udělej pro mě něco. TÁTO. Dávej na moje malý sestry pozor. Dávej jim to co nikdy. Mám tě moc ráda. Myslím to vážně.

            Když jsem se ale řezala, tak jsi mě neměl nadávat. Neměl jsi mě bít.

Promiň, můžeš a nemůžeš za to."

            Takový dopis našel otec po příchodu domů v pokoji dcery, když mu předtím kolem druhé hodiny odpolední volal třídní učitel, že jeho dcera nebyla celý den ve škole. Dopis si několikrát čte, srovnává myšlenky, vyhodnocuje danou situaci. Po chvíli vytáčí linku 158, kde se mu na druhém konci aparátu ozývá službu konající policista. Spouští se pátrací akce, dalo by se říci jako mnoho jiných předtím. Tahle je ale trošku jiná. Pohřešuje se 13tiletá dívka. Bývá to u člověka takový divný věk, a zvláště u dívek. Tahle navíc přišla o mámu.

            Službu konající psovod se svým kolegou jsou dne 14. listopadu 2017 v 16:30 hod. vysláni operačním důstojníkem Integrovaného operačního střediska Libereckého kraje k prověření dvou míst, kde by se mohla pohřešovaná dívka podle získaných informací pohybovat. Prověření končí s negativním výsledkem.  Krátce po půl sedmé večer přichází další informace o možném výskytu pohřešované. Psovod danou lokalitu prověřuje, výsledek opět negativní. A čas běží.

            Na základě místní a osobní znalosti se policejní psovod kolem sedmé hodiny rozhoduje propátrat lokalitu Špičák, která se nachází na východním okraji České Lípy. Vyráží do dané oblasti a krátce před půl osmou hodinou večerní před domem v Jihlavské ulici pátrací akce po pohřešované 13tileté dívce s bolavou duší úspěšně končí.

14.12.2017
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem