Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Průběh Silvestra z pohledu policie

KRAJ - Policisté se na operačním středisku v průběhu Silvestra tradičně nezastavili.  

Za 24 hodin, to je od 7:00 dne 31.12.2014 do 7:00 dne 1.1.2015 přijali policisté na operačním středisku krajského ředitelství na tísňovou linku 158 celkem 315 hovorů, což je zhruba dvojnásobek, než za jiné běžné dny.
 
Jenom od půlnoci do rána to bylo 138 přijatých volání. Ve zhruba polovině případů se ale jednalo o oznamování rušení nočního klidu, které bylo způsobeno ať už opilci nebo pyrotechnikou, hádkami mezi lidmi pod vlivem alkoholu apod. V těchto případech se policistům dařilo oznamovatele uklidnit hned po telefonu nebo po výjezdu hlídky na místo. Pokud nedocházelo ke škodám na majetku nebo k jakémukoliv zranění, snažili se oznamovatele požádat o určitou tolerantnost a pochopení, které jsou o silvestrovské noci vždy potřeba.
 
Dva telefonáty na operační středisko se týkaly potřeby pomoci po pohřešovaných osobách, které se ale během krátké doby našly.
 
Dopravní policisté nemuseli naštěstí v kraji, i přes velmi nepříznivé podmínky, řešit žádnou tragickou ani vážnou nehodu. Během celého dne vyjeli k 11 dopravním nehodám, které se obešly bez větších následků. V průběhu noci jsme v celém kraji řešili pouze 4 dopravní nehody.
Alkohol sehrál zřejmě významnou roli při nehodě, ke které došlo již v podvečer silvestrovských oslav v 18:00 ve Starém Bydžově na Hradecku. Řidič čtyřkolky (42 let), který po nehodě nadýchal 2,5 promile alkoholu v dechu, jezdil po travnaté ploše okolo místního rybníka a po té, co nezvládl řízení a havaroval, utrpěl zranění, se kterým byl převezen do nemocnice v Novém Bydžově.
 
Po 5 hodině ráno se 31letý muž bez platného řidičského oprávnění po slovní rozepři na silvestrovské party v Martínkovicích na Náchodsku rozhodl, že se projede. Sedl si do auta bez registrační značky a krátce po té sjel do příkopu. Nehoda se obešla bez zranění i bez škody na vozidle, řidič ale nadýchal 1,86 promile alkohol a bude mít tedy co vysvětlovat. Po 7 hodině ráno si od policistů převzal obvinění ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
Nejzávažnější případ z uplynulé noci šetří policisté v v Jičíně. Svědek, který uslyšel ve 3 hodiny ráno hluk na chodbě panelového domu, nalezl v přízemí v prostorách schodišťové šachty muže bez známek života. Na místě kriminalisté předběžně vyloučili, že by se na smrti 64 letého muže podílela další osoba, ale pro účely dalšího vyšetřování nařídili soudní pitvu. Všechny okolnosti tragédie jsou samozřejmě dále v šetření.
 
Z pohledu Policie ČR ale i přes některé incidenty můžeme hodnotit přelom roku jako relativně klidný a bez větších problémů.
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková, 1.1.2015, 10:15

vytisknout  e-mailem