Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Průběh bezpečnostního opatření

Jak jsme informovali včera v podvečer, provádí pražská policie v souvislosti s dnešním fotbalovým utkáním bezpečnostní opatření. A policisté již museli řešit první incidenty. 

Prvními avizovanými vlaky dorazilo do metropole zatím přibližně tři sta příznivců ostravského celku, a další se ještě očekávají. Jejich pohyb samozřejmě od prvopočátku monitorují jak hlídky pohotovostní motorizované jednotky, tak policisté speciální pořádkové jednotky.
A první incidenty na sebe nenechaly dlouho čekat. Nedlouho po půl třetí předvedli policisté pohotovostní motorizované jednotky na místně příslušné oddělení prvního hříšníka. Ten v rámci běžné kontroly neuposlechl výzev policistů a snažil se mužům zákona z místa kontroly utéct. O půl hodiny později předvedli policisté speciální pořádkové jednotky na místní oddělení v Krakovské ulici další dva „baníkovce“. Ti zapálili pod sochou svatého Václava transparent s insigniemi domácího celku. Ve všech zmiňovaných případech se jednalo o protiprávní jednání přestupkového charakteru. Přibližně ve stejný okamžik řešili pouliční šarvátku policisté speciální pořádkové jednotky v ulici Pařížská. Touto ulicí procházela směrem k Letenským sadům skupina příznivců hostujícího celku čítající několik desítek osob, kdy je verbálně atakovali pracovníci tamní stavby. Jen okamžitá reakce „espéjáků“ spočívající v oddělení obou skupin zamezila fyzickému incidentu. Další z fandů Baníku si kolem patnácté hodiny třicáté minuty vybral za svůj cíl opět sochu svatého Václava, na kterou nalepil samolepku s logem FC Baník. I toto jednání je v rozporu s městskou vyhláškou a přestupkovým zákonem. Proto i tento výtržník skončil na policejní služebně. Zatím k poslední události došlo v ulici Milady Horákové. Zde trojice „baníkovců“ napadla fyzicky fanouška sparťanského celku. Byť byl tento trojlístek součástí davu, podařilo se policistům útočníky vypátrat a předvést na policejní služebnu.
Další informace budou následovat v případě mimořádných událostí.
 
17.50
 
Deset minut před osmnáctou hodinou doprovodili policisté speciální pořádkové jednotky všechny větší skupiny fanoušků hostujícího celku ke stadionu Sparty bez dalších narušení veřejného pořádku. Nicméně fandové Baníku, kteří přijeli do metropole vlastními dopravními prostředky, přijíždí ještě stále ke stadionu. Zde korigují silniční provoz dopravní policisté, kteří jsou těmto „návštěvníkům“ Prahy připraveni poradit a pomoci při parkování. Celkový počet fanoušků ze severu Moravy je odhadován na sedm stovek.
 
18.35
 
Pět minut po půl sedmé večer došlo u vchodu určeného pro fanoušky hostí k narušení veřejného pořádku pouliční výtržností. Té se dopustily ty osoby, které nerespektovaly podmínky pro vstup na stadion, tedy měly u sebe zakázanou pyrotechniku, nebo zbraně a proto je pořadatelé nevpustili. Na ochozy stadionu je přišli z tribun podpořit i fandové, kteří byli na zápas vpuštěni. Jeden ze souputníků házel z ochozu stadionu na zakročující policisty blíže nespecifikované předměty a snažil se tím zmařit zákrok policistů. Tohoto výtržníka policisté následně zadrželi a předvedli na policejní služebnu pro podezření z trestného činu výtržnictví. V průběhu zákroku museli policisté k obnovení veřejného pořádku použít mírnější donucovací prostředek, konkrétně zásahovou výbušku.
 
21.30
 
Po posledně popsané události již nedošlo k žádné zásadní situaci, kterou by musela pražská policie v rámci bezpečnostního opatření řešit. Po skončení utkání doprovodili policisté speciální pořádkové jednotky fanoušky Baníku k pro ně specielně vypravenému vlaku na Dejvické nádraží, který vyjel směr Ostrava ve 21.20 bez jakýchkoliv závad. Policisté samozřejmě v rámci bezpečnostního opatření budou monitorovat průběh cesty tak, aby proběhla v maximální možné míře bez problémů.
 
Celková bilance bezpečnostního opatření je jedenáct osob předvedených na policejní služebny. V deseti případech se jednalo o protiprávní jednání přestupkového charakteru, kdy toto jednání policisté zadokumentují a zašlou k vyřízení příslušnému správnímu orgánu. Poslední předvedený je podezřelý z trestného činu výtržnictví, kdy jeho počínání policisté zpracují v rámci trestního řízení. Během celého opatření nedošlo k žádnému zranění ani škodě na majetku. 

vytisknout  e-mailem