Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Průběh bezpečnostního opatření

Mimořádné bezpečnostní opatření vstoupilo do druhého dne. 

  • V průběhu dopoledne policie řešila hned několik slovních potyček a strkanic mezi příznivci a odpůrci čínského prezidenta, z nichž ta nejzásadnější, co do počtu účastníků, se odehrála v oblasti ulic Chotkova a Badeniho. Zde se do sebe pustilo několik desítek osob. Tyto incidenty se policistům a členům antikonfliktního týmu podařilo vyřešit domluvou, v této souvislosti na policejních služebnách neskončila žádná osoba.
  • Další výměna názorů se odehrála po desáté hodině dopolední na Hlávkově mostě. V této souvislosti skončili oba aktéři cizí státní příslušnosti na policejní služebně k dořešení celého incidentu. Policie jednání cizinců klasifikovala podle prvotních informací jako přestupek proti veřejnému pořádku.
  • Vzhledem k avizovanému ohňostroji na Vltavě na počest návštěvy čínského prezidenta s plánovaným začátkem ve 20:45 hod. policie upozorňuje na zvýšené bezpečnostní opatření a nezbytná omezení v dopravě. Tato omezení se budou týkat po nezbytně nutnou dobu zejména Mostu Legií a Smetanova nábřeží v době cca od 20:00 do 22:00 hod. V tuto dobu bude rovněž omezen lodní provoz na Vltavě. Řidičům v tomto ohledu policie doporučuje sledovat aktuální dopravní informace na běžných informačních portálech a zvolit jinou trasu např. po magistrále či objízdnou trasu přes Mánesův most a dále levobřežními komunikacemi.
  • K potyčkám a střetům názorově odlišných skupin došlo i kolem 15. hodiny v prostoru Kampy a Sovových mlýnů. Přímo hrozící eskalaci násilí zabránili včasným zákrokem policisté speciální pořádkové jednotky, kteří oba několikasethlavé tábory oddělili. Celá situace se následně zklidnila. Policie tak nemusela přistupovat k žádným represím v podobě zadržení osob.
  • Ke značně vyhrocené situaci došlo krátce před 18. hodinou na Hradčanském náměstí, kam došel průvod účastníků oznámeného shromáždění z Kampy. Zástupci tohoto shromáždění se dožadovali vstupu do bezpečnostní zóny a to i přes upozornění policie, že se jedná o neveřejný prostor se zákazem vstupu.

    Policie České republiky požádala v rámci bezpečnostního opatření, spojeného se státní návštěvou prezidenta ČLR v Praze, příslušný odbor Magistrátu hlavního města Prahy o vydání dopravně inženýrského rozhodnutí. Na základě vydaného rozhodnutí ze dne 21. 3. 2016 byl i prostor Hradčanského náměstí po stanovenou dobu uzavřen pro vozidla i chodce. Uvedený prostor tak přestal být po tuto dobu veřejným prostranstvím a svolavatel se tak nemohl dovolávat svého práva konat zde shromáždění. Podle zákona o policii České republiky a mezinárodních úmluv je navíc policie v souvislosti se zajišťováním bezpečnosti určených osob a chráněných objektů a v souvislosti s plněním konkrétního úkolu oprávněna omezit nebo zakázat vstup osob do vybraných prostor.

    S účastníky shromáždění dlouhé desítky minut komunikovali policisté z antikonfliktního týmu a upozorňovali na nevymahatelnost práva shromažďovacího. Krátce po 18. hodině a 30. minutě nakonec aktéři shromáždění od svého záměru ustoupili.

    mjr. Mgr. Andrea Zoulová – 29. března 2016 20:15

 

vytisknout  e-mailem