Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Provolání policejního prezidenta

V souvislosti s událostmi v uplynulých dnech považuje policejní prezident plk. Mgr. Petr Lessy za nutné vyjádřit a objasnit svůj postoj i svým kolegům policistům.  

Vážené kolegyně, vážení kolegové,
 
při svém nástupu do funkce jsem deklaroval, že policie bude apolitická. Již při stanovení tohoto cíle jsem si uvědomoval, že jeho dosažení a prosazení bude nelehké a události posledních dnů to potvrzují. Předsevzal jsem si, že učiním vše, abyste byli uchráněni tlaku a možných vlivů z politického prostředí. Je mojí povinností se policie i jednotlivých policistů zastat a tak to také činím. Jsem si vědom dopadů, které tyto kroky mohou pro mě mít, ale konám je s vědomím, že tak plním své předsevzetí.
 
Jedním z hlavních úkolů policejního prezidenta je především odpovědnost za policejní sbor a samozřejmě i jeho obrana, pokud dochází k neoprávněným útokům na jeho nezávislost.
 
Jak jsem se již vyjádřil v médiích, mám pocit, že policie v této chvíli stojí na ostří nože a může se rozhodovat o její další nezávislosti a schopnosti odhalovat závažné trestné činy i v nejvyšších patrech české politiky. Zda toho bude policie i nadále schopna však nezáleží ani tak na vůli či nevůli politiků, ale dle mého názoru právě na našem odhodlání a odvaze, na naší morálce a osobní cti. V souladu se zákonem policie každodenně vyšetřuje trestné činy, od těch drobných až po ty nejzávažnější. Většina z nich se týká veřejnosti neznámých osob, v poslední době se však daří odhalovat také trestné činy osob veřejně známých, vlivných a mocných. Některé z nich se mohou pokoušet práci policie ovlivnit. Naši společnou snahou musí být policii zbavit takových tlaků tak, aby mohlo docházet k vyšetřování a odhalování trestné činnosti bez ohledu na postavení toho, kdo ji páchá. Současné události jsou signálem toho, že se nám to daří.
 
Jako policejní prezident, jsem povinen a chci stát vždy na straně těch policistů, kteří nečiní rozdílu mezi stranami, čelit s nimi útokům a všemi svými silami plnit svůj díl naší společné povinnosti. Po událostech posledních dní věřím ještě o něco pevněji než dřív, že to společně dokážeme.
 
Vážené kolegyně a kolegové, děkuji Vám za vše dobré, co jste dosud vykonali, a prosím a vyzývám Vás, abyste vytrvali. Plňme dál svou povinnost tak, jak nám velí služební slib.
 
Váš kolega a policejní prezident
 
 

 

vytisknout  e-mailem