Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Protiprávní jednání svolavatele shromáždění

Jihočeský kraj - Policisté předali správnímu orgánu protiprávní jednání svolavatele shromáždění, které vyústilo v pochod na sídliště Máj dne 29. 6. 2013, zároveň obvinili již třetího pachatele z násilí proti úřední osobě. (Hlasová schránka 974 221 116). 

Policie plní své sliby občanům a obyvatelům města České Budějovice, které zazněly na veřejném shromáždění tento týden v Českých Budějovicích. Policejní ředitel mimo jiné jasně garantoval, že policisté nebudou tolerovat žádné porušení zákona. Postupně kriminalisté vyhodnocují veškerá zadokumentovaná protiprávní jednání a jejich pachatele jsou obviněni z konkrétních činů. O prvních dvou obvinění z násilí proti úřední osobě, byla veřejnost informována včera.


O třetím obvinění informujeme dnes. Včera zahájili kriminalisté trestní stíhání dvacetiletého muže z Českých Budějovic a to pro podezření z trestného činu násilí proti úřední osobě. Obviněný útočník v sobotu 6. července kolem sedmé večer na sídlišti Máj po opakovaných a předchozích výzvách policie, dvakrát zaútočil na zakročující policisty skleněnou lahví. Policistu zasáhl do hlavy. Pouze díky přilbě nebyl policista zraněn. V případě odsouzení hrozí tomuto útočníkovi trest odnětí svobody ve výši až šesti let.


Vyšetřovatelé také vyhodnotili dostupné záběry ze shromáždění na náměstí Přemysla Otakara II. dne 29. 6. 2013. Svolavatel tohoto oznámeného shromáždění (muž 24 let z Českobudějovicka) vyzýval shromážděné osoby k neohlášenému pochodu na sídliště Máj, přestože pochod neoznámil ve stanovené lhůtě a předepsaným způsobem příslušnému orgánu. Muž se tak dopustil porušení zákona o právu shromažďovacím. Toto prokazatelně protiprávní jednání dnes policisté předali správnímu orgánu. Čtvrtý pachatel v řadě je tak pohnán k zodpovědnosti.
 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

11. července 2013

vytisknout  e-mailem