Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pronásledování vozidla do Polské republiky

Přeshraniční pronásledování motorového vozidla s varovným výstřelem - pachatel dopaden a umístěn do policejní cely 

Dne 14.2.2009 ve 20:30 hod. jela policejní hlídka obvodního oddělení PČR Opava služebním motorovým vozidlem Škoda Octavia Combi (v barevném provedení PČR) po ulici Vrchní v Opavě – Kateřinkách, ve směru jízdy ke křižovatce s ulicí Hillovou. Hlídka si v té době všimla osobního motorového vozidla tovární značky Seat Toledo, které přijíždělo po ulici Hillové, ve směru jízdy od firmy „Nikol nápoje“ na ulici Vrchní. V době, kdy hlídka projížděla kolem vozidla Seat Toledo, které dávalo policejnímu vozidlu přednost v jízdě, si policisté všimli registrační značky tohoto vozidla 4T6 4483.
Než totiž policisté nastoupili službu v přiděleném úseku (Opava – Kateřinky) byli dozorčí službou instruováni a seznámeni mimo jiné i s trestním oznámením majitele vozidla tovární značky Seat Toledo, který dne 13.2.2009 na služebně obvodního oddělení v Opavě uvedl, že v měsíci lednu roku 2009 prodal toto své osobní motorové vozidlo muži ročníku narození 1989 z Opavy, který mu do současné doby neuhradil celou finanční částku za toto vozidlo a ani vozidlo nepřepsal na nového majitele.
Dále jeden z policistů sloužící hlídky poznal řidiče vozidla Seat Toledo, a to shora uvedeného muže ročníku narození 1989 z Opavy. Tento řidič totiž nevlastní řidičský průkaz a má vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel.
Z těchto důvodů se policejní hlídka rozhodla vozidlo Seat Toledo zastavit a zkontrolovat. Ve vozidle se na zadním sedadle nacházely další dvě osoby. Řidič se se služebním vozidlem otočil a jel směrem za vozidlem Seat Toledo, které jelo po ulici Hillové, ve směru jízdy na ulici Rolnickou. Řidič podezřelého vozidla náhle zvýšil rychlost jízdy a pokračoval dále směrem na ulici Šrámkovou, kde s vozidlem vjel na chodník a pokračoval v jízdě po cyklistické stezce a stezce pro chodce směrem na ulici Partyzánskou. Při této jízdě podezřelý řidič ohrozil život a zdraví osob jdoucích po chodníku a stezce. V době, kdy toto vozidlo vjelo na chodník a směřovalo po stezce pro cyklisty a stezce pro chodce, byly na služebním vozidle užity maják (světelné a zvukové výstražné znamení) a červený nápis „STOP“ vpředu. Tím začalo pronásledování podezřelého vozidla policejní hlídkou.
Vozidlo Seat Toledo pokračovalo v jízdě po ulici Partyzánské, odbočilo na ulici Antonína Sovy (trasu hustě osídleným sídlištěm projelo vysokou rychlostí a svou bezohlednou jízdou ohrožovalo život a zdraví osob, a to řidiče protijedoucích vozidel). Pak vozidlo směřovalo dále směrem na ulici Rolnickou, kde odbočilo vlevo a pokračovalo v jízdě směrem na ulici Pekařskou, na kterou odbočilo vpravo a po této ulici pak vozidlo jelo směrem ke státní hranici s Polskou republikou. Policejní hlídka se snažila podezřelé vozidlo předjet, ale řidič vozidla Seat Toledo toto hlídce neumožnil a bránil jí v předjetí. Z důvodu, že řidič pronásledovaného vozidla svou bezohlednou jízdou vážně ohrožoval život a zdraví osob a bylo důvodné podezření, že se vrátí zpět do města, bylo zasahujícími policisty rozhodnuto, že bude použito donucovacího prostředku, a to varovného výstřelu. Varovný výstřel do vzduchu byl proveden 2 krát v místě, kde nemohlo dojít ke zranění nezúčastněných osob, ovšem řidič podezřelého vozidla na toto nereagoval. Užití tohoto donucovacího prostředku však bylo neúčelné, proto bylo vozidlo Seat Toledo pronásledováno dále směrem k hranicím s Polskou republikou. O tom, že dojde k přeshraničnímu pronásledování podezřelého vozidla, bylo informováno dozorčí středisko Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, územního odboru vnější služby Opava. Policejní hlídka podezřelé vozidlo pronásledovala až do obce Pilscz v Polské republice, kde při projetí levotočivé zatáčky řidič pronásledovaného vozidla nezvládl řízení, dostal smyk a s vozidlem vjel vpravo mimo pozemní komunikaci, na přilehlou zatravněnou plochu, a stále se snažil hlídce ujet. Asi po 50 metrech řidič z vozidla vyskočil a utíkal od vozidla do polí.
Ve vozidle na zadním sedadle zůstali sedět dva spolujezdci, a to muž ročníku narození 1988 a muž ročníku narození 1992, oba z Opavy. Byli převezeni na služebnu obvodního oddělení PČR v Opavě, kde byli policejní hlídkou vyzváni k prokázání totožnosti a k podání vysvětlení. Oba uvedli, že po celou dobu, co oba do vozidla kolem 19:00 hod. nasedli, vozidlo řídil shora jmenovaný podezřelý a že mu v jeho riskantní a nebezpečné jízdě nemohli nijak zabránit. Mladistvý spolujezdec byl předán rodičům.
Na místo v obci Pilscz se dostavila policejní hlídka Polské republiky z Komisariatu Policji w Kietrzu, která si vozidlo Seat Toledo převzala k dalšímu opatření. Při použití donucovacího prostředku nedošlo ke zranění osob ani ke škodě na majetku.
Protože se podezřelému řidiči podařilo z místa dopravní nehody utéct, zahájili po něm policisté obvodního oddělení v Opavě pátrací akci. Protože se jednalo o muže, jehož totožnost policisté znali, a znali i jeho trestní minulost, byla tato pátrací akce úspěšná.
Dne 16.2.2009 po 12:00 hodině byl pachatel dopaden a umístěn do policejní cely územního odboru vnější služby Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje. Na návrh státního zástupce bude dne 17.2.2009 v ranních hodinách předveden k soudu. Ve věci je policisty obvodního oddělení PČR Opava vedeno zkrácené přípravné řízení. Zadržený muž je podezřelý ze spáchání trestného činu „Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění“ a trestného činu „Maření výkonu úředního rozhodnutí“.
Skutek o nezaplacení finanční částky majiteli vozidla Seat Toledo je předmětem občansko – právního sporu.

vytisknout  e-mailem