Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pronásledování vozidla

NÁCHODSKO - Policisté použili zastavovací pás. 

V neděli 2.5. v odpoledních hodinách policisté z obvodního oddělení Hronov se rozhodli při běžné činnosti zastavit ve Velkém Poříčí osobní vozidlo značky VW Passat, které jelo směrem na Hronov. Řidič však na výzvu k zastavení modrým výstražným zařízením zareagoval prudkým zrychlením a před hlídkou začal ujíždět skrz Hronov, Polici nad Metují, Žďárem nad Metují, Českou Metují a Dědovem. Po celou dobu jízdy najížděl nekontrolovaně do protisměru, kde ohrožoval další účastníky silničního provozu, přejížděl plné čáry a místy se řítil rychlostí i přes 150 km/h. Přes obce i na povolené maximální rychlosti 30 km/h jel více než 100 km/h. Na pomoc byla přivolána další hlídka, která v ulici Aloise Jiráska v Teplicích nad Metují použila k zastavení vozidla zastavovací pás. Auto po přejetí pásu s hroty zastavilo po přibližně 300 metrech, řidič z auta vyskočil a dal se na útěk. Po přeskočení plotu jednoho areálu se mu podařilo ztratit z dohledu pronásledujícího policisty. Řidič ujel celkem 21 km za 12 minut, což znamená, že ujížděl průměrnou rychlostí 105 km/h.
V autě zanechal 4 spolujezdce, z nich tři muži ve věku 29, 19 a 18 let byli pod vlivem drog a jedna 16 letá dívka, po které bylo od předminulého týdne vyhlášeno kvůli útěku z jindřichohradeckého dětského domova celostátní pátrání. Samozřejmě všichni čtyři zprvu tvrdili, že řidiče neznají a toho dne ho viděli poprvé.
Policisté zjistili, že vozidlo bylo registrované na příbuznou jednoho ze spolujezdců, nemělo platné povinné pojištění a mělo propadlou technickou kontrolu. Následným šetřením policisté zjistili, že vozidlo měl řídit 20letý muž, který má udělen dvouletý zákaz řízení všech motorových vozidel s platností do konce letošního listopadu. Z evidencí dále zjistili, že se jedná o téhož muže, který na konci února mezi Ruprechticemi a Jetřichovem ujížděl také před hlídkou ale tenkrát na motorce. Tehdy zastavil na konci komunikace v poli, dal se na útěk, při kterém zahodil přilbu a hlídce se ztratil v zástavbě Jetřichovic. Díky výborné místní znalosti ho pronásledující policista poznal a pomocí genetických stop bylo prokázáno, že na motorce jel právě on.
V obou případech je podezřelý z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, za což mu hrozí až dva roky za mřížemi.

por. Iva Kormošová
7.5.2021, 11.30

Odkazy do noveho okna

pronásledování motorkáře

pronásledování motorkáře 

Detailní náhled

pronásledování motorkáře

pronásledování motorkáře 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem