Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Pronásledoval ji. Zase!

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Odsouzený muž pokračoval v pronásledování.  

 

Mladá žena se kdysi kdesi seznámila s jednačtyřicetiletým mužem. On se do ní zamiloval, a to moc. Ona ovšem přestala mít chuť se s ním bavit, natož setkávat. Jasně mu to dala najevo, ale on to neslyšel, nechtěl tomu rozumět a hlavně její odmítnutí nechtěl přijmout. Jeho neopětovaná a nechtěná náklonost začala přerůstat v pronásledování. Letos v létě byl jednačtyřicetiletý muž odsouzen za spáchání trestného činu nebezpečné pronásledování, kterého se vůči mladé ženě dopouštěl. Soud mu uložil podmínečný trest.

Odsouzený muž ovšem jako by neslyšel ani soudce. Druhý den po vynesení rozsudku poslal mladé ženě deset e-mailů, kde jí opět vyznával lásku, že za ní přijede a že spolu budou žít. Další dny od něj přicházelo zhruba dvacet podobných e-mailů denně. Všechny nesly v sobě vyznání lásky a touhu ji navštívit. Jednačtyřicetiletý muž se v nich pasoval do role manžela se vším všudy. Dopisy neobsahovaly žádné výhružky. Pronásledovaná žena si na svém telefonu zablokovala příjem hovorů a zpráv z jeho telefonního čísla, a tak jí aspoň nepřicházely vlny textových zpráv a pokusy o telefonický hovor.

Odmítaný muž opakovaně přijížděl k domu, v němž žena bydlí a pokoušel se s ní navázat kontakt. Pronásledovaná žena se setkání s ním snažila mermomocí vyhýbat. Muž jí poslal několik poštovních balíčků, na které nepsal ženino pravé jméno, ale příjmení, jakým by se jmenovala, kdyby se s ní oženil. Žena tyto balíčky samozřejmě nepřebírala. Další den našla balíček položený před domem. Jindy našla v poštovní schránce obálku, v níž byla platební karta se vzkazem od jednačtyřicetiletého muže, který jí psal, že jí bude na účet ke kartě posílat měsíčně několik tisíc korun. Platební kartu a balíčky mu žena přeposlala nazpět. Vše vyvrcholilo tím, kdy se jednačtyřicetiletý muž začal pohybovat kolem ženiných dětí. Pronásledované ženě, už nebylo mužovo počínání pouze nepříjemné, ale začala mít reálnou obavu o sebe a své děti. Pokračování pronásledování proto oznámila na policii.

Poté co se uherskobrodští policisté dozvěděli o pokračování pronásledování, vyjeli za podezřelým mužem, zadrželi jej a eskortovali do policejní cely. Začaly výslechy a dokazování, které vyústily ve sdělení podezření ze spáchání trestného činu nebezpečné pronásledování. Před několika dny byl jednačtyřicetiletý muž odsouzen za toto pokračující pronásledování peněžitým trestem a zákazem pobytu na okrese Uherské Hradiště po dobu dvou let.

Nejen policisté doporučují pronásledovaným osobám přerušit s pronásledovatelem veškeré kontakty; vyhýbat se setkání změnou navyklých časů a tras přesunu do práce; shromažďovat důkazy; informovat své okolí o tom, co se děje; pokud se pronásledovaná osoba cítí jakkoliv akutně ohrožena, je na místě volat na veřejnosti o pomoc a co nejdříve alarmovat policii na tísňové lince 158.


 

25. září 2014, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem