Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Promenádní koncert a ocenění policistů

Jindřichův Hradec hostil muzikanty Hudby hradní stráže a Policie ČR, koncert navštívil také policejní prezident. Ocenil některé partnery a také mimořádné činy policistů. 

V neděli 4. června 2017 předal policejní prezident generál major Tomáš Tuhý ocenění jihočeským policistům, kteří ve službě i ve svém volnu prokázali mimořádnou obětavost i odvahu a dokázali zachránit lidské životy. Tento slavnostní akt byl součástí promenádního koncertu Hudby hradní stráže a Policie ČR, který jihočeská policie připravila pro své policisty, zaměstnance i občany Jindřichova Hradce a také jeho návštěvníky. Mezi čestnými hosty byl také jihočeský policejní ředitel Luděk Procházka, starosta města Stanislav Mrvka či českobudějovický biskup Mons. Vlastimil Kročil. Policejní ředitel ocenil čestnou medailí krajského ředitelství také zahraniční partnery či pracovníky krajského úřadu z oblasti prevence.

Policista z obvodního oddělení Nová Bystřice prap. David Hrádek si převzal ocenění za svůj příkladný čin. 14. dubna 2017 byl svědkem závažné dopravní nehody, kdy se motocyklista čelně střetl s protijedoucím osobním vozidlem, obě vozidla začala po střetu hořet. Prap. David Hrádek zachránil řidiče motocyklu, který v bezvědomí ležel vedle hořícího stroje a masivně krvácel z otevřené zlomeniny. Společně s dalším svědkem nehody, jej odtáhl do bezpečí a poskytl zraněnému první pomoc, zastavil masivní tepenné krvácení a zahájil laickou resuscitaci. Podle vyjádření lékaře záchranné služby by řidič motocyklu bez této pomoci nepřežil.

Policejní prezident ocenil medailí za statečnost jednání policistů z obvodního oddělení Hluboká nad Vltavou. Nadpraporčík Václav Haase (In memoriam) společně s kolegou praporčíkem Jaroslavem Humešem dopoledne o víkendu 18. prosince 2016 zasahoval proti agresivnímu mladíkovi, který v rodinném domě ve Velicích na Českobudějovicku napadal další členy domácnosti. Ti žádali o pomoc policie na linku tísňového volání.

Ocenění policistů I.jpgPo příjezdu hlídky na místo vše nasvědčovalo jen vyostřené rodinné hádce. Když policisté vstoupili do domu, pachatel předstíral, že reaguje na zákonné výzvy a nehýbá se. Během okamžiku na policisty zákeřně zaútočil dřevěnou násadou a následně i skrytým nožem. Byl ve výhodě, protože domácí prostředí dobře znal. Policisté neměli šanci tragédii odvrátit.

Oba členy hlídky útočník vážně zranil. Ti ho ale navzdory mnohačetným zraněním dokázali zpacifikovat. Při zákroku policistům významně pomohli lidé z domu a ze sousedství. Osmnáctiletý mladík skončil po ošetření drobných zranění v policejní cele a následně byl obviněn z vraždy a pokusu vraždy.

Oba policisté se ihned po převozu do nemocnice podrobili operacím. Jaroslav Humeš utrpěl těžká zranění, Václav Haase bojoval s pomocí lékařů dlouhé hodiny o svůj život. Dopoledne dne 20. prosince 2016 svůj poslední boj bohužel prohrál. Podlehl zraněním, která mu útočník způsobil. Připomenutí této mimořádné události bylo důstojnou součástí překrásného promenádního koncertu na zámeckém nádvoří Státního hradu a zámku Jindřichova Hradce.

mjr.Mgr. Bc. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

6. června 2017

Odkazy do noveho okna

Ocenění policistů III

Ocenění policistů III 

Detailní náhled

Ocenění policistů II

Ocenění policistů II 

Detailní náhled

Ocenění policistů I

Ocenění policistů I 

Detailní náhled

Koncert Hudby hradní stráže a PČR Jidřichův Hradec

Koncert Hudby hradní stráže a PČR Jidřic... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem