Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Speciální policejní vozidlo

Prezentace mobilního monitorovacího centra při cvičení pořádkové jednotky 

     Dnes 5.5.2011 bylo v areálu Neveřejného mezinárodního letiště v Líních při cvičení pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje představen speciální policejní vozidlo, které bude plnit významnou úlohu nejen při postihování, ale i při prevenci projevů extremismu v celém Plzeňském kraji a především v příhraničních oblastech.
Mobilní monitorovací centrum mohou policisté využívat v souladu se zákonnými normami při monitorování chování účastníků demonstrací, shromáždění, sportovních a hudebních akcí nebo rizikových míst se zvýšeným nápadem trestné činnosti a při preventivním dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu.
     Kvalitní technologie instalované ve vozidle umožní policistům operativně zadokumentovat protiprávní jednání pachatelů a tak zrychlit jejich právní postih a poskytovat ucelené informace veřejnosti. Policisté obsluhující toto speciální vozidlo mají k dispozici různé druhy kamer např. s vysokým rozlišením na otočných hlavicích, na hydraulickém stožáru, určené k umístění na přilby zasahujících policistů, wifi kamery pro montáž v okolí vozidla a také profesionální kameru s přenosem audiovizuálního signálu. Přímo ve vozidle mohu díky nainstalovanému software zpracovávat audiovizuální záznam z kamer a všechny pořízené záznamy ihned ukládat na příslušné diskové pole. Součástí vozidla jsou také infračervené reflektory, radiostanice radiokomunikačního systému Pegas a zařízení pro příjem videosignálu z policejního vrtulníku. 
     Celkové náklady na realizaci tohoto speciálního vozidla činily 8,5 miliónů korun, přičemž na nákup samotného vozidla daroval Krajský úřad Plzeňského kraje 1,2 miliónu korun, zbývající částka 7,5 miliónů na nákup a instalaci technického vybavení byla z 15% financována ze státního rozpočtu České republiky a z 85% z fondů Evropské unie.
     Protože byl v rámci celé Evropy zaznamenán nárůst organizovaných akcí extrémistických skupin a hnutí, vznikla nutnost proti tomuto zvýšenému bezpečnostnímu riziku působit preventivními i represivními policejními opatřeními a tím pozitivně ovlivňovat pocit bezpečí občanů dané lokality. Proto vznikl projekt s názvem „Předcházení a postih projevů extremismu při hromadných akcích“, který byl vybrán v rámci programu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Bavorskem s názvem „Cíl 3 – program přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2007 – 2013“. Řídícím orgánem programu je Bavorské státní ministerstvo hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie, jehož partnerem na území České republiky je Odbor územní spolupráce Ministerstva pro místní rozvoj.
     Cvičení pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje je realizováno také na základě požadavků projektu „Předcházení a postih projevů extremismu při hromadných akcích“. Cílem tohoto cvičení je prověřit taktické postupy policistů při zajištění veřejného pořádku ohlášeného shromáždění, prověřit součinnost a spolupráci policie, místně příslušné samosprávy a svolavatele shromáždění, ověřit možnosti využití technického vybavení Hasičského záchranného sboru při podobných akcích v kooperaci s ostatními složkami Integrovaného záchranného systému. Cvičení má prověřit i ostatní složky policie při získávání relevantních poznatků k protiprávnímu jednání v souvislosti s projevy extremismu a především zjistit možnosti využití mobilního monitorovacího centra.
 
mjr. Mgr. Martina Kohoutová
5.5.2011

vytisknout  e-mailem