Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Projekt TENSOR

Nový evropský projekt má s využitím biometrických technologií pomáhat v boji proti trestné činnosti policejním složkám v rámci EU. 

V posledních několika letech se chápání biometrie změnilo a z nové technologie se stala nezbytná součást našeho každodenního života. Stále více lidí využívá biometrické ověřování pro umožnění přístupu do svých zařízení (např. mobilní telefony) a k různým službám (např. elektronické bankovnictví aj.). V oblasti evropského prosazování práva je biometrická identifikace využívána od 80. let minulého století zejména v odvětví daktyloskopie, kde byl vyvinut Systém AFIS - Automatizovaný systém identifikace otisků prstů. Prokázání shody stopy s kompletními otisky v databázi AFIS ale nemusí být jednoduché, zvláště v případech, kdy jsou stopy rozmazané i neúplné. I proto se firmy, které vyvíjejí software pro forenzní využití, snaží využít i další možnosti biometrické identifikace.      

TENSOR - setkání v AthénáchDo pilotní studie projektu TENSOR jsou zapojeny policejní složky ze čtyř evropských zemí – Portugalska, Finska, Moldavska a České republiky, kterou zastupuje Kriminalistický ústav Policie ČR. „Byli jsme osloveni řeckou společností, která se specializuje na sestavování konsorcií v programu Horizont Evropa – jež  zastřešuje evropské vědecko-výzkumné projekty, abychom se zapojili do vznikajícího projektu TENSOR,“ uvedl Pavel Kolář, náměstek ředitele Kriminalistického ústavu pro podporu výkonu. Náměstek Kolář byl přítomen zahajovací schůze projektu v únoru loňského roku v Athénách. Té se zúčastnilo 40 zástupců z 15 evropských zemí.

Cílem projektu TENSOR je ve spolupráci s předními poskytovateli IT, výzkumníky a odborníky z praxe vytvořit jedinečnou evropskou biometrickou datovou platformu – jakési prostředí, které umožní snadné sdílení biometrických údajů mezi zúčastněnými stranami, což přinese rychlejší a přesnější identifikaci podezřelých osob a účinnější boj proti závažné trestné činnosti a terorismu.

Logo TENSORVývoj systému bude ověřen v reálných podmínkách v průběhu pilotní studie projektu, do které je Česká republika resp. Kriminalistický ústav zapojen. Policie ČR se bude podílet na testování biometrické platformy v oblasti identifikace osob podle obličeje, podle způsobu pohybu a na základě hlasového projevu. „Kriminalistický ústav provádí v rámci své znalecké činnosti zkoumání ve dvou oblastech, které využívají biometrické prvky. Jednou je fonoskopie – identifikace osob pomocí hlasových projevů a druhou kriminalistická antropologie, která se mimo jiné zabývá identifikací osob podle obličeje,“ upřesnil náměstek Kolář.  Získané údaje přispějí k rozvoji projektu TENSOR.

pplk. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Policie ČR
9. února 2024

vytisknout  e-mailem