Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Projekt DRUGSTOP

„Drugstop – Podpora přeshraniční spolupráce policejních jednotek s cílem zvýšení efektivity boje s drogovou kriminalitou“ 

http://www.policie.cz/SCRIPT/ViewImage.aspx?physid=652012&docname=Logo_cz_pl_eu_barevne2014-2020.jpg

 

 Projekt:

„Drugstop – Podpora přeshraniční spolupráce policejních jednotek s cílem zvýšení efektivity boje s drogovou kriminalitou“

 

Předpokládaný termín realizace: 2016-2018

Celkový schválený rozpočet projektu: 2 457 545,50 EUR

Schválený rozpočet projektu pro KŘP Msk: 350 282,50 EUR (tj. 9 632 768,75 Kč)

Z toho 85% spolufinancování EU: 8 187 853,00 

Z toho 15% vlastní zdroje: 1 444 915,75 

 

Dne 4. 12. 2015 byla Monitorovacím výborem schválena projektová žádost vlajkového projektu „Drugstop - přeshraniční spolupráce policejních jednotek v oblasti boje s drogovou kriminalitou” v rámci Programu Interreg V-A Česká republika – Polsko.  A na základě toho byla dne 18. 7. 2016 podepsána smlouva o projektu, který bude realizován v období let 2016 - 2018.

 

Popis projektu:

Hlavním cílem projektu je posílit spolupráci českých a polských policejních jednotek v oblasti drogové problematiky. Bude vypracován společný informační systém, který výrazně napomůže k rychlé výměně klíčových poznatků. Díky efektivnímu využívání techniky pořízené v rámci projektu dojde ke zvýšení přeshraniční připravenosti policistů obou států. Na obou stranách hranice jsou připravovány i společné preventivní akce zaměřené proti užívání drog a psychotropních látek a na zvýšení úrovně povědomí veřejnosti v oblasti drogové kriminality.

V rámci realizace projektu jsou plánována společná setkání a školení pracovníků zabývajících se odhalováním a bojem s drogovou kriminalitou, preventivní a propagační kampaň a nákup specializovaného vybavení sloužícího k odhalování drogové kriminality a ke shromažďování důkazního materiálu, s cílem implementace novodobých technik k rychlé identifikaci drog bezprostředně po zadržení pachatele trestné činnosti.

V rámci projektu bude pro naše ředitelství pořízeno vybavení: 1x rentgenofluorescenční spektrometr, 5x mobilní Ramanův mikrospektrometr, 1x plynový chromatograf s hmotnostním detektorem, 1x termokamera ve střešním boxu a 1x ruční termokamera s akumulátorem. Vybavení bude pořízeno pro složky účastnící se také měkkých aktivit projektu (školení, pracovní setkání, konference), a to pro odbor obecné kriminality, odbor kriminalistické techniky a expertíz a odbor technické ochrany.

Projektu se zúčastní osoby věnující se drogové problematice, které budou odpovědné za aktivity projektu v rámci prevence, propagace, odhalování a stíhání trestné činnosti. Díky tomu je možné navázání komplexní spolupráce a vypracování kompatibilních řešení v drogové problematice na každém stupni definovaného problému. Bude vypracována a zavedena společná metodika spolupráce, vytvořeny nástroje výměny informací - společné dvoujazyčné formuláře a postupy týkající se zakázaných látek.

Projekt bude realizován Krajským ředitelstvím policie Moravskoslezského kraje,  KŘP Královéhradeckého kraje, KŘP Olomouckého kraje, KŘP Pardubického kraje, KŘP Libereckého kraje, KWP Katowice, KWP Opole a KWP Wroclaw, které je vedoucím partnerem projektu.

Projekt „Drugstop - přeshraniční spolupráce policejních jednotek v oblasti boje s drogovou kriminalitou“ reg. č. CZ.11.4.1.120/0.0/0.0/15_001/0000004  je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj, v rámci programu Interreg V-A Česká republika – Polsko a z vlastních zdrojů partnerů projektu.

vytisknout  e-mailem