Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Projekt česko rakouské operativní jednotky IZS

Jihočeský kraj - 26. srpna 2009 proběhlo v areálu hasičského sboru Horního Rakouska jednání o projektu společné operativní jednotky hasičů, policistů a záhranářů.  

Česko rakouská jednotka IZS - účastníci jednáníČesko rakouská jednotka IZS - účastníci jednání

Dne 26. srpna 2009 se v areálu Hasičského záchranného sboru Horního Rakouska uskutečnilo jednání zástupců Policejního prezidia PČR, vedoucích policistů a hasičů Jihočeského kraje a jejich rakouských protějšků se zástupcem Zemské vlády Horního Rakouska Dipl. Ing. Robertem Schrötterem. Obsahem bylo projednání připravovaného projektu přeshraniční spolupráce Policie ČR, HZS ČR a Záchranné služby s jejich rakouskými partnery, pod názvem „Centrum přeshraniční spolupráce základních složek IZS“.
Projekt, v rámci kterého bude žádána dotace z evropských fondů, počítá s vytvořením česko – rakouské, operativně svolávané jednotky policistů, hasičů a záchranářů, která by byla využívána k zásahům, především v případech mimořádných událostí (velké dopravní nehody, přírodní a průmyslové havárie, úniky nebezpečných látek apod.), ke kterým by došlo na obou stranách hranice. Projekt počítá i s vybavením této jednotky nezbytnými technickými prostředky. Projekt také předpokládá proškolení celého tohoto česko- rakouského personálu k formám a způsobům zásahů (garantem by byla Jihočeská univerzita), a také se společnými nácviky modelových situací v České republice i v Rakousku. Úkolem připravovaného projektu je i preventivní působení proti mimořádným událostem, proto se také počítá i se zavedením systému společných hlídek českých a rakouských policistů a hasičů (např. při kontrolách nebezpečných nákladů v dopravě). Pro policisty, hasiče i zdravotníky také bude vydána společná česko-rakouská příručka obsahující návody řešení modelových situací.
Celý projekt, zpracovávaný s podporou hejtmana Jihočeského kraje, je zaměřen ke zvýšení bezpečnosti obyvatelstva žijícího v pohraničí. Projekt bude dokončen a předán do 20. 9. 2009 evropským orgánům ke schválení. Zástupce Zemské vlády Horního Rakouska Robert Schrötter poskytl v rámci jednání cenné rady a doporučení k dalšímu postupu při přípravě projektu.
 

Mgr. Marie Hlušková

Česko rakouská jednotka IZS - logo

 

vytisknout  e-mailem