Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Projekt "BENAMO" 2012

Již třetím rokem mezi studenty na přednáškách o bezpečné jízdě na motocyklu 

Projekt s názvem "BENAMO" - BEzpečně NA MOtocyklu, který vymyslela nezisková organizace DOLY BIKERS o.s. Pardubice (klub motorkářů), je realizován se zdejší policií od roku 2010. Společný projekt vznikl poté, co jsme tuto organizaci před třemi lety oslovili s nabídkou spolupráce. Realizace od té doby probíhá formou přednášek po celém Královéhradeckém kraji.  Jsou určeny žákům a studentům středních škol nebo učilišť s cílem předat jim zkušenosti coby mladým začínajícím řidičům. Přednášky zkušených motorkářů, doplněné o informace ze strany policistů, jsou vyplněny povídáním o motorkách, motorkářích, motorkářských klubech a jízdě na motorce s cílem šťastného návratu. 
 
 
V letošním roce bude projekt realizován opět po celém kraji (dle konkrétního zájmu škol) v měsíci dubnu, květnu nebo červnu. Do projektu se již tradičně zapojí zástupci neziskové organizace "Doly Bikers o.s." společně s policisty a policistkami z Preventivně informačního oddělení a dopravní policie.

 

CO je projekt BENAMO?

Jedná se o projekt na podporu bezpečné jízdy na motocyklu určený studentům středních škol a učilišť.

 
 PROČ název BENAMO?
V názvu se skrývá cíl projektu: BEzpečně NA MOtockylu.

 
 KDO projekt vymyslel?
 
Projekt vymyslela nezisková organizace DOLY BIKERS o.s. Pardubice (klub motorkářů) a je postupně realizován v rámci celé naší republiky. Tuto organizaci jsme oslovili v roce 2010 s nabídkou spolupráce na další části tohoto projektu s realizací v našem (Královéhradeckém) kraji. Vznikl tak projekt BENAMO s policií (více na www.benamo.cz).

 
 JAK je projekt realizován?
Projekt je  realizován v rámci společných návštěv dle zájmu středních škol a učilišť od roku 2010. Zde se konají společné přednášky dopravních policistů, pracovníků preventivně informačního oddělení a členů motorkářského klubu "Doly Bikers o.s.", kteří obvykle přijíždějí na motocyklech.

 
 CO je cílem přednášek?
Přednášky mají za cíl především snížení počtu dopravních nehod motorkářů, bezpečnost řidičů motocyklů a ovlivnění jejich chování v silničním provozu. Na každou akci, pokud je to možné, přijíždějí policisté i motorkáři na motocyklech. 

 
 JAKÁ jsou témata přednášek?
  • Motorky, co o nich víte a nevíte
    (technika jízdy na motorce - jak se ovládá motorka, jaký je rozdíl v jízdě na mopedu a super biku, jak do zatáčky, není umění jet rychle - aneb technika jízdy, jízda na silnici a v   terénu, co s neposlušnou motorkou, kam nevidím - tam se netlačím, jízda na mokru, na   trávě či na štěrku, jak se nestát „dobrovolným dárcem orgánů“ )
  • Jízda ve skupině
    (ve skupině jede každý sám za sebe, způsoby řazení ve skupinové jízdě, kdo vede skupinu, co ostatní účastníci silničního provozu, víc motorek - větší riziko)
  • Motocykl versus automobil
    (agresivita na silnici, motorkáře nechrání karoserie ani   airbegy, ohleduplnost na silnici, řidič o vás nemusí vědět, nebezpečí při předjíždění zprava,   sváteční řidiči a nevyježdění motorkáři - riziková skupina)
  • Pasivní bezpečnost
    (ochranné pomůcky - oblečení a doplňky, které chrání jezdce)
  • Rozbor nehod motorkářů
    (rozbor dopravních nehod z hlediska policie, nejčastější chyby vedoucí k nehodě)
  •  Zkušenosti z cest
    (jak se vyhnout karambolu, únava z cestování na motorce, rozumná vzdálenost na dojetí bez průšvihu)
  • První pomoc
  • Motorkáři pohledem řidiče automobilu
    (jak vidím motorkáře jako řidič auta, jakpředcházet kolizím, vyprávění řidiče auta a motorkáře v jedné osobě - policista i motorkář)
  • Na co si dávat pozor
    (drobnosti, které mohou rozhodnout o životě, co si pohlídat na technickém stavu motorky, na co si dávat pozor na silnici, signály nebezpečí při jízdě)
  • Kuriozity a zážitky
    (co vše se může na motorce přihodit)
 CO je součástí projektu?
Celý projekt provází SOUTĚŽ PRO STUDENTY o skútr, který věnuje nezisková organizace "Doly Bikers" studentovi, který ve spolupráci s dospělým motorkářem, který vlastní motorkářský pas, nasbírá plný počet kolků z různých zastávek motorkářů. Tyto pasy mají možnost studenti získat také na přednáškách i s jedním „startovacím“ kolkem. Losování bude uskutečněno veřejně.

Pro mladého motorkáře, zapojeného do soutěže a nejen pro něj, jsou připraveny preventivní materiály zaměřené na bezpečnou jízdu na motorce a s logem Policie ČR, projektu i motorkářského klubu a šňůrky na krk s nápisy Policie ČR, BENAMO a DOLY BIKERS i další pozornosti.

(leták "Máš to pevně v rukou?")

 

Více o loňském projektu naleznete ZDE a také v následujících odkazech:
 

______________________________________________________________________________
zdroj: DOLY BIKERS o.s., BENAMO
čtěte také: Motorkářská sezona začíná! (duben 2012, zpravodajství PČR)
                  Preventivní aktivity v roce 2012 (zpravodajství PČR)
                  Říká se jim "dobrovolní dárci orgánů" a začíná jejich sezona (11. dubna 2012, www.denik.cz)


por. Mgr. Lenka Burýšková
tisková mluvčí KŘP Khk
zveřejněno: 10. dubna 2012 ve 13:45

vytisknout  e-mailem