Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prodej padělaných šeků dvojici neprošel

Kriminalisté odboru padělání Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech zadrželi dva muže, kteří si měli opatřit padělky cestovních šeků, ty pak chtěli proplatit jako pravé a získat tak více než 7 milionů korun. 

Na případu kriminalisté NCOZ spolupracovali s pracovníky Finančního analytického úřadu.

Podle našich závěrů si dvojice mužů (Ital a Čech) měla opatřit několik stovek padělaných cestovních šeků v nominální hodnotě jednoho kusu 500,- USD za účelem jejich směny. Koncem února 2018 společně navštívili směnárenskou kancelář v centru Prahy, kde nejprve předložili jeden cestovní šek s tím, že mají zájem o proplacení dalších více než 700 kusů takových šeků a za tímto účelem si sjednali další schůzku. Zaměstnanci směnárny následně vyhodnotili požadovanou transakci jako rizikovou, neboť ochranné prvky prvotně předloženého šeku se jevily jako nestandardní. Informace o plánované podezřelé transakci se mezitím podařilo zachytit také detektivům NCOZ.

Oba muži poté přišli na dohodnutou schůzku do kanceláře směnárny, kde předložili celkem 704 kusů padělků cestovních šeků a požadovali vyplatit částku zhruba 7,2 milionu Kč (ekvivalent 352 500,- USD). V tu chvíli byli oba zadrženi kriminalisty NCOZ.

Při domovní prohlídce v bydlišti občana Itálie (v centru Prahy) kriminalisté NCOZ zajistili dalších 59 kusů padělaných cestovních šeků (na částku 500 USD za jeden kus).

Oba muži byli obviněni z trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a trestného činu podvodu. Občana Itálie vzal soudce do vazby, druhý obviněný (občan ČR) je stíhán na svobodě. Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.

Pod článkem jsou k dispozici fotografie padělaných šeků.

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
23. března 2018

vytisknout  e-mailem