Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Prodej dětských bot se prodražila

KOLÍNSKO - Buďte obezřetní na internetu a neuvádějte nikam údaje k platební kartě či internetovému bankovnictví. 

Policisté neustále evidují podvody na bazarových a inzertních portálech. Scénář se vesměs stále opakuje dokola. Prodávající nabízí k prodeji nějaké zboží a následně jej kontaktuje podvodník, který vystupuje jako kupující a tváří se, že má o danou věc zájem. Ten ale poté pošle odkaz na vyzvednutí peněz nebo odkaz, který vypadá jako skutečná stránka přepravní společnosti. Tam poškozený vyplní údaje ke své platební kartě a místo výdělku, přijde o nemalé peníze, někdy tisíce až statisíce.

Čtyřiačtyřicetiletá žena na jednom z bazarových portálů nabízela k prodeji dětské boty za částku 399 Kč. Na inzerát se jí ozval muž, který projevil zájem o nabízené zboží. V ten samý den se společně domluvili na prodeji, platbě a dopravě. Zájemce o zboží zaslal prodávající odkaz připomínající stránky přepravní společnosti, na který poškozená klikla, vyplnila do formuláře veškeré údaje k platební kartě, autorizovala platby a později zjistila, že přišla o téměř 24 tisíc korun. Nicméně kromě toho, že si neznámý pachatel odeslal výše uvedenou částku z účtu poškozené, tak ještě na její účet poslal od dalších dvou zatím blíže nezjištěných poškozených částky za více než 21 tisíc korun. Všechny peníze v celkové výši přes 46 tisíc korun, dohromady od tří poškozených, se podvodníkovi podařilo odeslat na svůj účet.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to z podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Za to hrozí pachateli v případě jeho zjištění, vypátrání a odsouzení až dvouletý pobyt za mřížemi.

Pokud vy prodáváte jakékoliv zboží na internetovém či bazarovém portále, musí vám zaplatit druhá strana, tedy kupující. Nikdy proto nevyplňujte údaje z vaší platební karty, pokud vás kupující kontaktuje nebo zašle odkaz, kde údaje máte vyplnit. S největší pravděpodobností se jedná o dalšího podvodníka, který má své kroky velmi dobře naplánované a má jediný cíl – OKRÁST VÁS!

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
12. ledna 2024

vytisknout  e-mailem