Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Prodávala lyžařskou soupravu a přišla o peníze

OLOMOUCKO - Podvodník připravil ženu o 120 tisíc korun. 

V pondělí 15. ledna odpoledne se na policisty obrátila devětašedesátiletá žena z Olomoucka, kterou neznámý pachatel připravil o téměř 120 000 korun.

Oznamovatelka uvedla, že téhož dne po třinácté hodině zveřejnila na síti Facebook inzerát nabídky lyžařské soupravy. Po chvíli jí kontaktoval zájemce s dotazem, jestli by bylo možné soupravu poslat přes kurýrní společnost a požádal dotyčnou o zaslání telefonního čísla a e-mailu. Prodávající mu vyhověla a zaslala na sebe telefonní číslo i e-mail. Na něj záhy obdržela zprávu, která vypadala, jako od přepravní společnosti. Kurýr ji informoval o tom, že někdo zakoupil její produkt a přiložil banner „pokračovat“. Žena na něj klikla a byla přesměrována na nabídku tuzemských bank. Vybrala tu svou a v dalším otevřeném okně vyplnila požadované přihlašovací údaje ke svému bankovnímu účtu a platební kartě. Potvrdila i zprávu k finanční transakci z banky. Očekávaných peněz se ale nedočkala. Neznámý pachatel ji z účtu odčerpal 4 870 EUR. Pachateli hrozí za tři trestné činy trest odnětí svobody na tři léta až osm let.

Upozorňujeme všechny prodávající a nakupující na internetu, aby byli velmi opatrní. Nereagujte na zaslané odkazy od neznámých osob. Nevyplňujte v nich údaje k Vaší platební kartě nebo k bankovnímu účtu. Pokud je pachatel získá, připraví Vás o úspory. Buďte ostražití! Stejně jako pan Prokoukl. Prokoukl to! A ty? - Policie České republiky

por. Mgr. Libor Hejtman
16. ledna 2024

vytisknout  e-mailem