Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Prodávala lyžařskou helmu, přitom podvodník z ní dokázal vyvábit údaje k platební kartě

KLADENSKO – Buďte obezřetní s nákupy a prodejem na internetu a neposkytujte nikomu žádné osobní údaje či údaje k vaší platební kartě. 

Čím dál častěji se policisté setkávají s případy podvodného jednání související s prodejem či nákupem přes internetové obchody, bazary či sociální sítě. Buďte při nákupech obezřetní a nezasílejte peníze dopředu, aniž byste měli ověřené, že se jedná o důvěryhodný obchod či prodejce. Totéž platí pro prodej z vaší strany, kdy si chce od vás někdo něco zakoupit – pachatelé pod různými lživými legendami, přes různé podvodné odkazy, od vás dokážou získat údaje k platební kartě a v tu chvíli vás dovede okrást o peníze.

Policisté z obvodního oddělení Kladno zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku na základě oznámení od poškozené ženy, která se stala obětí podvodného jednání ze strany neznámého pachatele. Čtyřicetiletá žena prodávala na internetovém bazarovém portálu lyžařskou helmu v hodnotě 990 Kč, na jejíž nabídku reagoval neznámý pachatel. Ten pod smyšlenou legendou týkající se zaplacení za zboží z poškozené ženy vyvábil přes lživý odkaz údaje k její platební kartě. Naštěstí se mu nepodařilo získat z karty žádné peníze.

Pachateli v případě jeho zjištění a dopadení hrozí za trestný čin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku v případě odsouzení trest odnětím svobody až na dvě léta.


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
24. ledna 2022

vytisknout  e-mailem