Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Prodával falešná eura

ZLÍNSKÝ KRAJ: Policisté ho zadrželi a obvinili ze dvou trestných činů.  

Policisté zadrželi šedesátiletého cizince, který udával jako pravé falešné sto eurové bankovky. Dvanáct bankovek se mu podařilo prodat pod smyšlenými legendami pěti lidem ve Zlínském a Moravskoslezském kraji. Krajští kriminalisté ho obvinili ze dvou trestných činů, za které mu hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

Všechny padělky bankovek v nominální hodnotě 100 euro jsme ve Zlínském a Moravskoslezském kraji zaznamenali koncem loňského roku. O první bankovce jsme se dozvěděli v listopadu z banky v Uherském Brodě, kde ji přinesl osmasedmdesátiletý muž, jemuž stoeurovou bankovku prodal na ulici za 800 korun neznámý cizinec. O téměř 5 tisíc korun přišel koupí dvou nepravých stoeurových bankovek i osmačtyřicetiletý muž ve Starém Městě, který si peníze od neznámého cizince koupil v herně. Dalšími podvedenými jsou muž a žena z Rožnova p. R. Cizinec oslovil sedmdesátiletého muže v jedné rožnovské restauraci a pod smyšlenou legendou směnil s mužem 100 euro za necelé 2 tisíce korun. Muž uváděl, že je řidič kamionu, který se mu pokazil a on potřebuje zaplatit v českých korunách odtahovou službu. Jelikož oslovený muž neměl kompletní hotovost u sebe, cizinec se nabídl, že ho doveze domů, kde pod stejnou záminkou oslovil ještě třiaosmdesátiletou majitelku domku, která mu vyšla vstříc a vyměnila mu eura za 10 tisíc korun. Muž ji dokonce dovezl k bankomatu, aby si mohla peníze na výměnu vybrat. Nejmladším okradeným je čtyřiadvacetiletý muž z Frýdecko-Místecka, jemuž cizinec na ulici směnil čtyři nepravé bankovky za 10 tisíc korun. 

Obviněný falešné peníze nabízel většinou v hernách a restauračních zařízeních, přičemž si vybíral podnapilé nebo starší osoby, se kterými se snažil pod různými záminkami peníze směnit. V České republice se mu podařilo prodáním falešných bankovek vydělat necelých třicet tisíc korun. Podle odborníků se jednalo o nezdařilý padělek bez ochranných prvků, který byl dokonce označen nápisem „SUVENIR“. Cizinec uvedl, že balík falešných bankovek koupil od neznámého muže.

Krajští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality na základě získaných poznatků operativním šetřením muže ztotožnili a vyhlásili po něm celostátní pátrání. Uplynulý víkend ho zadrželi při silniční kontrole policisté z cizinecké policie ve Starém Hrozenkově.

Vrchní komisař z odboru hospodářské kriminality muže v těchto dnech obvinil ze zločinu padělání a pozměnění peněz a přečinu podvod, za které mu hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

Není to jediný prohřešek šedesátiletého cizince v našem kraji. Vsetínští kriminalisté ho nedávno obvinili z trestného činu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, jelikož letos v březnu zavinil vážnou dopravní nehodu. Ve čtyři hodiny ráno srazil jako řidič Opelu Astra ve Valašském Meziříčí na přechodu pro chodce jedenadvacetiletého chodce, kterému způsobil těžké zranění.

27. července 2016, mjr. Mgr. Lenka Javorková

 

Odkazy do noveho okna

1 1 líc

1 1 líc 

Detailní náhled

3 2 líc

3 2 líc 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem