Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Prodavačka zahnala lupiče

K loupežnému přepadení obchodu došlo druhého listopadu, krátce před dvanáctou hodinou, v ulici Na Pankráci v Praze 4. Muž ozbrojený střelnou zbraní se pokusil zmocnit šperků ze žlutého kovu. Prodavačka zboží bránila a pustila se s lupičem do potyčky. Díky její statečnosti se podezřelému podařilo zmocnit jen poměrně malé části z vystaveného zboží. 

Bylo krátce před dvanáctou hodinou, když operační důstojník na lince tísňového volání 158 přijal zprávu o loupežném přepadení prodavačky ve zlatnictví. Policisté na místě události zjistili, že dosud neznámý ozbrojený pachatel napadl prodavačku a zmocnil se řetízků ze žlutého kovu. Přes okamžité propátrání okolí místa činu se policejním hlídkám nepodařilo podezřelého zadržet.
 Případu se ujala výjezdová skupina specialistů Služby kriminální policie a vyšetřování Obvodního ředitelství Praha IV. Kriminalisté zjistili, že dnešního dne vstoupil do obchodu Na Pankráci asi třicetiletý až dvaatřicetiletý muž, velmi štíhlé asi 180 cm vysoké postavy, měl oblečený tříčtvrteční černý kabát, černé kalhoty. Tvář ukrýval pod kapucí kabátu, kterou měl přetaženou přes hlavu. Vyhlížel celkem solidně, a protože venku právě pršelo, nevěnovala prodavačka tomuto maskovacímu manévru pozornost. Zákazník perfektní češtinou požádal prodavačku o ukázku pánských řetízků ze žlutého kovu a ta mu zboží ukázala. Poté se však jednání podezřelého znenadání změnilo. Vytáhl zpod kabátu střelnou zbraň a začal prodavačku zbraní ohrožovat. Vzápětí se pokusil zboží zmocnit. Prodavačka ale rychle zareagovala a podařilo se jí větší množství zboží zachránit tím, že je přibouchla do zásuvky. Zásuvku ale už nedovřela, v zásuvce totiž vězela také lupičova ruka. Tu se sice podařilo podezřelému ze sevření vyprostit, ale bolestivě si odřel hřbet levé ruky. Ani bolest jej však nepřiměla, aby se lupu vzdal.  V následujících okamžicích došlo k potyčce, při které lupič ženu udeřil. Statečná žena vzápětí vytáhla plynovou pistoli a vystřelila do prostoru. Tato reakce přiměla lupiče k okamžitému útěku z obchodu. Po muži podezřelém ze spáchání trestného činu loupeže vyhlásili policisté celostátní pátrání. Výše způsobené škody nebyla dosud vyčíslena.
Při této události přepadená žena neutrpěla újmu na zdraví, i když tento zážitek zanechal zcela jistě nesmazatelnou stopu na její psychice. Přesto policisté doporučují občanům, aby v těchto situacích zvážili svoje šance a nehazardovali se svými životy. 
kpt. Bc. Iva Knolová 2.11. 2009             

vytisknout  e-mailem