Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Prodal bagr, který nevlastnil

CHRUDIMSKO – Na podvodný prodej bagru určitě nezapomene 37letý kupující, který reagoval na pro něj zajímavou nabídku. Domluvil se na prohlídce, stroj se mu zamlouval, s prodávajícím si „plácl“, předal mu peníze, ten sedl do auta a odjel. Když však přistoupil k bagru s tím, že nastartuje, zastavil ho opravdový majitel se slovy, že dokud nedostane peníze, tak nikam nepojede. 

To vše se stalo v dubnu letošního roku. Podezřelými, nyní už obviněnými, jsou 53letý muž se svým 66letým „řidičem“. Mladší z dvojice údajně narazil na inzerát, promyšleně oslovil prodávajícího s informací, že má kupce a prodej stroje mu rád zprostředkuje. Nabídl, že cenu o 20.000 korun navýší a tuto částku si jako provizi ponechá. Nabídka to byla zajímavá, majitel na ni kývl a čekal dle instrukcí doma. Kupující přijel, stroj obhlédl, cenu zaplatil, ale na dohodu s majitelem ihned po obdržení částky od kupujícího zprostředkovatel zapomněl. Prý spěchal prodávat jiný bagr a odjel i s řidičem neznámo kam.

Jenže... V tu chvíli majitel nic neprodal, neboť nedostal peníze z prodeje dle předchozí úmluvy a kupující má kupní smlouvu od osoby, která není majitelem.  Jakmile tito dva obelhaní muži dali 1 a 2 dohromady, sedli do auta a jeli podezřelou dvojici hledat. Do pátrání po automobilu, v němž „prodejce“ odjel, se vložili i policisté, jejich vůz zastavili, ale uvnitř byl pouze řidič, který odmítl cokoliv sdělovat. Kriminalisté zajistili několik stop, které poukázaly i na druhého z podezřelých.

Oba jsou už obviněni z trestného činu podvodu v 1., 3. a 4. odstavci, řidič ve formě účastenství. Za podvod v těchto odstavcích soud může uložit až osmileté vězení.

por. Mgr. Eva Maturová
tisková mluvčí
30. července 2020

vytisknout  e-mailem