Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Proč vyhrožovala uložením bomby?

Jindřichův Hradec - Policisté jí sdělili obvinění ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Výbornou operativní a  analytickou prací jindřichohradeckých policistů se včerejšího dne podařilo ustanovit osobu, která ve středu v odpoledních hodinách, vyhrožovala uložením nástražného výbušného systému hned na dvou místech na Jindřichohradecku.

První telefonát obdržel operační důstojník na lince 158 krátce po půl čtvrté hodině odpolední. Ženský hlas oznámil uložení čtyř bomb v jednom z bankovních ústavů přímo v Jindřichově Hradci. Policisté spolu s příslušníky HZS ihned vyrazili na místo, kde mělo dojít k explozi, a evakuovali z budovy a přilehlého okolí osoby, kterým hrozilo nebezpečí.

Krátce na to, po čtvrté hodině, se telefonát opakoval, tentokrát s tím, že další bomba je uložená v jednom z bankovních ústavů v Dačicích. Ani v tomto případě policisté oznámení nepodcenili a ihned se spolu s městskými strážníky a hasiči vydali na místo, kde měla být bomba uložena. Na místo byl také přizván specialista z Vysočiny.

Ani v jednom případě se důkladnou prohlídkou obou objektů oznámení nepotvrdilo.

Policisté včera dopoledne ustanovili osobu, osmadvacetiletou ženu, která se k jednání přiznala a při podání vysvětlení uvedla, že důvodem jejího vyhrožování bankovním ústavům bylo, že chtěla zabránit svému příteli v provedení finanční transakce.

Obviněné ženě zřejmě již zřejmě došlo, co svým jednáním způsobila, nicméně na „omluvy“ je v tomto případě pozdě.

Policisté proti ženě zahájili trestní stíhání pro spáchání přečinu šíření poplašné zprávy.

Dotčené orgány a subjekty, kterých se ženino lživé volání dotklo, mohou vymáhat škodu, kterou svým jednáním způsobila a která v takovém případě může dosáhnout vysoké částky.

Osoby, které takto zneužijí tísňovou linku, by si měly uvědomit, že tímto jednáním mohou znemožnit pomoc lidem, kteří ji opravdu potřebují!

kpt. Bc. Lenka Krausová, krpc.pio@pcr.cz

16. března 2018

vytisknout  e-mailem