Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pro důvěřivé seniory měl připravenou historku o zabijačce

Prachatice - Českobudějovičtí kriminalisté odhalili zloděje, který okrádal seniory. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Velký úspěch zaznamenali českobudějovičtí kriminalisté, kterým se podařilo odhalit pachatele trestné činnosti páchané na seniorech. Na případu úzce spolupracovali i s dalšími policisty a kriminalisty z celé republiky. Díky důkladnému a intenzivnímu šetření a prověřování objasnili několik desítek případů dokonaných krádeží a zároveň několik stovek pokusů o krádež, kdy obětí byli vždy starší občané. Pachatelem je mladý muž (28 let) z Prahy. Pohyboval se  po celém území České republiky. Tuto trestnou činnost začal páchat již před rokem a pokračoval do současnosti. Pokaždé používal podobný scénář, kterým se pokoušel získat důvěru svých obětí.  Tři případy se staly také v Jihočeském kraji.
 
V říjnu loňského roku si na ulici v Českých Budějovicích náhodně vytipoval starší ženu a představil se jako její příbuzný. Použil svoji osvědčenou frázi, kdy ženě namluvil, že jí veze zabíjačku, kterou má ve svém voze. Žena mu uvěřila a pozvala jej k sobě do bytu. Zde si vymyslel další historku o tom, že potřebuje jejímu synovi vrátit peníze a ženu požádal, aby mu rozměnila pětitisícovou bankovku. Důvěřivá žena pak nechala na stole položenou obálku se svými ušetřenými penězi, kterou muž posléze odcizil. Okradl ji tak o více než 25 000 korun.
 
Druhý případ se stal o čtyři dny později v dopoledních hodinách v Písku. Starší ženě, kterou potkal na ulici, se představil jako její příbuzný. Náhoda přispěla tomu, že žena muži uvěřila, protože byl podobný jejímu skutečnému příbuznému. Poté jí vysvětlil, že jí veze maso ze zabijačky a odešli společně do jejího bytu. Zde požádal o rozměnění větší bankovky, díky čemuž se mu podařilo zjistit, kde dotyčná schovává své našetřené peníze. Žena přišla o téměř 9 000 korun.
 
V ten samý den odpoledne odjel pachatel do Strakonic, kde opět na ulici oslovil tentokrát staršího muže a použil stejnou historku o zabíjačce a o penězích, které musí vrátit synovi poškozeného.  Muž pachateli uvěřil a opět ho pozval do svého bytu. Kvůli své důvěřivosti tak přišel o téměř 50 000 korun, které mu zloděj odcizil.
 
Toto jsou konkrétní případy, ke kterým došlo na jihu Čech. Pachatel se svým příjemným chováním a vystupováním dokázal vetřít do přízně desítkám seniorů po celé republice a okradl je o téměř 800 000 korun.
 
Senioři se pravidelně stávají terčem zlodějů. Ti dokážou starého člověka obelstít a přesvědčit ho o tom, že mu můžou věřit. Senioři pak doplácí na svou důvěřivost a častokrát přijdou i o své celoživotní úspory.
 
Dle celorepublikových statistik bylo v období od ledna do června tohoto roku okradeno více než 3 000 seniorů, z toho bylo 1 835 žen.  Nejčastěji se jedná o krádeže a podvody s využitím nejrůznějších legend. Pachateli jsou převážně organizované skupiny, ti si účelově vybírají přestárlé osoby. Mají připraveny osvědčené fráze, kterými se seniory snaží oklamat. Vydávají se za příbuzné či známé příbuzných, za pracovníky energetických závodů či za pracovníky firmy na výměnu oken nebo různých oprav v bytech, přičemž žádají zaplacení zálohy. Častou záminkou bývají také výhodné nabídky na koupi vlněných dek, nádobí, elektrospotřebičů, výhry v soutěžích či finančně výhodné nabídky. Objevují se také případy, kdy pachatel násilím vnikne do bytu a poté krade.
 
Pro seniory tedy platí jedna důležitá rada. Být ostražití, nedůvěřovat cizím lidem, a pokud by měli podezření, že se je někdo pokusil oklamat, bez váhání kontaktovat Policii ČR na lince 158. Mohou tak pomoci dopadnout pachatele, který by se mohl pokusit okrást někoho z jejich vrstevníků.
 
por. Ing. Štěpánka Valentová, pisjc@mvcr.cz
27. srpna 2010
 

vytisknout  e-mailem