Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Přišla o téměř 90 tisíc korun

SVITAVSKO – Chtěla zprostředkovat zaměstnání v USA, narazila ale na podvodníka. 

V minulých dnech kolegové z Litomyšle přijali oznámení 20leté ženy ze Svitavska, ze které neznámý podvodník vylákal téměř 90 tisíc korun. Ty měly být určené na zprostředkování práce au pair v zahraničí.

Podvedená si dala prostřednictvím sociálních sítí inzerát do skupiny, která měla sdružovat zájemce o práci au pair z celého světa. Přes komunikační aplikaci se jí ozvala osoba, která měla údajně pracovat jako au pair u jedné americké rodiny. Předala jí kontakt na rodinu, u které chtěla skončit, a dále jí uvedla, že je potřeba zaregistrovat se přes konkrétní agenturu, která zprostředkovává au pair program. Toto ji potvrdila i údajná matka dětí, pro kterou měla pracovat. Agenturu zkontaktovala mailem a druhý den obdržela schválenou žádost a formuláře, které musela vyplnit a odeslat zpět. Poté obdržela pokyn k platbě v dolarech za zprostředkování práce. Během několika týdnů ale přišly další pokyny k platbám za údajné pojištění a další dokumenty, které měly souviset s prací v zahraničí. Peníze z účtu odcházely, ale nic jiného se nedělo. Žádný posun ve zprostředkování práce nenastal a poškozené tak došla trpělivost. Další úhrady zaplatit odmítla, požádala o navrácení peněz a odstoupení od smlouvy. Poslední zprávu obdržela o tom, že její žádosti vyhoví. Nikdo jí ale nezkontaktoval a peníze nevrátil.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu. Případ si převzali svitavští kriminalisté, kteří zajišťují listinné důkazy a provádějí úkony směřující ke zjištění  totožnosti pachatele. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody až na 2 roky.

Upozorňujeme občany, aby se vyvarovali zasílání finančních prostředků na neznámé bankovní účty, neznámým lidem a byli obezřetní při platbách na zahraniční bankovní účty.

15. března 2022
por. Mgr. Andrea Muzikantová
tisková mluvčí policie Pardubického kraje

vytisknout  e-mailem