Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dvěma případy podvedených žen na internetu se zabývají policisté na Plzeňsku

PLZEŇSKO – Jedna z poškozených se seznámila s mužem z Ameriky, druhá z Indonésie. Celková škoda přesahuje dva miliony korun. 

Prvním případem se zabývají kriminalisté z územního odboru Klatovy. Poškozená žena se ke konci loňského roku seznámila přes jednu z internetových seznamek s dosud neznámým mužem, údajně Američanem pracujícím v Evropě jako vedoucí na stavbě. Nějakou dobu si spolu dopisovali. Muž jí následně nabídl možnost výhodného investování prostřednictvím internetu. Poškozená mu poté ze svého účtu zaslala částku přes jeden a půl milionu korun. Podvodníkovi to ovšem nestačilo a ženě sdělil, že mu byly odcizeny stavební stroje a aby za ní mohl přijet do České republiky, musí stavbu dokončit, kdy by potřeboval zaslat další peníze. Poškozená mu tedy ještě poslala přes 400 tisíc korun. Údajný stavbyvedoucí s ní poté přestal komunikovat.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu a případem se nadále zabývají.

Druhý případ šetří policisté v Tachově, kde neznámý pachatel zkontaktoval na sociálních sítích 28letou ženu a uvedl, že je studentem v Indonésii, který rád pomáhá lidem a chce jí poslat 40 tisíc amerických dolarů. Aby mu žena uvěřila, poslal jí fotografie peněz v obálkách a požádal ji o adresu bydliště. Tu mu poškozená poskytla a následně obdržela video s obálkou plnou amerických dolarů, na které byla vypsána její adresa. K zaslání hotovosti už stačilo jediné, zaplatit přepravní společnosti, která obálku s penězi doručí. Žena, která nemá v České republice založen bankovní účet, tak složenkou poslala částku ve výši 32.385,- Kč a po naléhání ze strany pachatele mu odeslala přes účet své známé dalších 34 tisíc korun.

Jelikož jí do dnešního dne slibovaná obálka s penězi nedorazila, ohlásila celou věc na policii. I v tomto případě policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu a po pachateli pátrají.

V souvislosti nejen s těmito případy policisté opětovně varují, aby lidé nesdělovali osobní údaje a neposílali finanční prostředky žádným cizím osobám.  

por. Barbora Šmaterová, DiS.
por. Bc. Iva Vršecká
25. července 2023

vytisknout  e-mailem