Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přípravy byly dokončeny, do Polska odjeli první policisté

Policie České republiky dokončila přípravy na evropský fotbalový šampionát. 

Do opatření, kterým z úrovně Policejního prezidia ČR velí náměstek policejního prezidenta pro vnější službu plk. Mgr. Vladislav Husák, se zapojila většina policejních služeb a řada krajských policejních ředitelství.
 
Už 4. června odjeli do Polska první policisté služby kriminální policie a vyšetřování. Jedná se o 12 spotterů, kteří se, ve spolupráci s kolegy z dalších zúčastněných zemí, přímo na stadionech soustředí na identifikaci skupin rizikových fanoušků či jednotlivců. Tuto činnost vykonávají v zahraničí pravidelně od mistrovství Evropy v Portugalsku v roce 2004. Ze strany ostatních zemí jsou velmi kladně hodnoceni, z pohledu služební činnosti patří mezi současnou evropskou špičku. Do Polska a na Ukrajinu odcestovali i dva styční důstojníci, jejichž úkolem je zajištění komunikace mezi jednotlivými policejními složkami na místě.
 
Nejdůležitějším faktorem jsou pro nás aktuální a přesné informace, a to nejen z jednotlivých míst České republiky, ale zejména od zahraničních policejních sborů. Do opatření jsou proto zapojeni policisté operačního odboru Policejního prezidia ČR, kteří informace vyhodnocují, aby je následně předali příslušným policejním složkám. Především údaje o počtu a pohybu fanoušků z jižní Evropy směrem přes naše území do Polska jsou klíčové nejen pro činnost Policie České republiky, ale i polských kolegů.
 
Cesta na šampionát
 
Z pohledu možných dopravních komplikací je nejjednodušší cesta vlakem. České dráhy vypravují na šampionát několik speciálů, mnoho fanoušků, zejména ze států jižní Evropy, využije pro cestu do Polska také pravidelné mezinárodní vlakové spoje. Dohlížet na ně budou zejména policisté služby pořádkové policie. Ti se soustředí nejen na vlaky, ale i nádraží a hlavní železniční uzly. V praxi tak využijí zkušenosti z dopravy fanoušků při ligových zápasech, stejně jako zkušenosti získané z koordinačních cvičení, která na toto téma proběhla – viz např. dubnové cvičení v České Třebové za účasti polské pořádkové jednotky.
 
Přijatá opatření se týkají také dopravní situace na hlavních silničních tazích směrem z jihu na sever a severovýchod České republiky. Na dopravu v problematických lokalitách bude dohlížet například i vrtulník Letecké služby Policie ČR, hlavní tíhu dopravních opatření ale ponesou policisté služby dopravní policie. Kromě silnic, dálnic a rychlostních komunikací se budou soustředit rovněž na přilehlá zařízení – odpočívadla, parkoviště, čerpací stanice či motoresty. Problémy očekáváme hlavně v místech hraničních přechodů na hlavních tazích, které nejsou osazeny dálniční sítí. Zdržení by mohlo nastat rovněž kvůli kontrolám polské policie, a to právě na vybraných hraničních přechodech z České republiky do Polska. Od 4. června do skončení šampionátu zavádí Polská republika částečné hraniční kontroly v rámci bezpečnostních opatření spojených s mistrovstvím. Rovněž postup proti agresivním fanouškům cestujících autobusem byl předmětem námětového cvičení české a polské policie – viz březnové cvičení v Liberci.
 
V době zápasů českých reprezentantů budou ve společných hlídkách na hranicích s polskými kolegy přítomni i naši policisté služby cizinecké policie, aby byly tyto kontroly co nejplynulejší a co nejméně komplikovaly dopravu. Cizinecká policie soustředí svoji činnost také na pražské a brněnské mezinárodní letiště, přes které mohou přiletět fanoušci ze vzdálenějších zemí a odtud pokračovat do Polska po silnici či železnici.
 
V bezprostředním okolí stadionů
 
Do Polska odjede také 50 uniformovaných policistů služby pořádkové policie, aby v době utkání našeho týmu pomáhali na místě v případě komplikací v okolí stadionů. Mezi nimi bude 12 policistů z antikonfliktního týmu (AKT). Právě činnost těchto českých týmů je v zahraničí velmi kladně hodnocena a polská strana projevila o model AKT Policie České republiky velký zájem. Po našem vzoru je zavádí i do činnosti svých policejních jednotek.
 
Informace o konkrétních opatřeních v jednotlivých krajích lze získat i na stránkách jednotlivých krajských policejních ředitelství, podle specifické situace daných krajů. Pro případ problémů a neobvyklých situací jsme na našich stránkách zveřejnili několik užitečných rad, které by mohly cestu na šampionát usnadnit a pomoci tak českým fanouškům.
 
 
 
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
06.06.2012

vytisknout  e-mailem