Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Připoutejte se – chraňte svůj život!

PELHŘIMOVSKO: Airbag plní svou funkci pouze v kombinaci s bezpečnostními pásy  

   Jednou z mnoha povinností řidiče motorového vozidla je být za jízdy připoután na sedadle bezpečnostním pásem, pokud jím je sedadlo povinně vybaveno. Tutéž povinnost má i přepravovaná osoba. Povinnost řidiči a jeho spolujezdci ukládá zákon o silničním provozu č. 361/2000 Sb.
 
     Základní funkcí bezpečnostních pásů je pohlcení kinetické energie při nárazu vozidla a to nejen zepředu, ale i zezadu. Další důležitou funkcí pásů je udržet tělo řidiče v sedadle, zejména při jízdě v zatáčce nebo při smyku vozidla. Při nárazu v padesátikilometrové rychlosti je to tak, jako by Vaše tělo padalo z výšky deseti metrů, tedy asi ze třetího patra.  
         Pokud se řidiči nepřipoutají, ohrožují nejen sebe, ale i své spolujezdce. Řidiči by neměli rovněž podceňovat ani to, že se nepřipoutají na krátké jízdy. Také airbag plní svou funkci pouze v kombinaci s bezpečnostními pásy. Při dopravní nehodě se airbag může stát pro nepřipoutanou osobu smrtícím nástrojem.
 
     „Důležité je umět se správně připoutat. Pás nesmí vést přes krk, ale přes klíční kost. Velice nebezpečné mohou být pod pásem ostré předměty, které by řidiče nebo spolujezdce mohly při nárazu poranit“, uvedl vedoucí dopravního inspektorátu npor. Rostislav Sůva.
 
     Jak řidiči a spolujezdci respektují literu zákonase policisté přesvědčili v pátek 16. září v průběhu dopravní akce, která probíhala na území Pelhřimovska a byla zaměřena zejména na používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů.  V průběhu osmi hodin policisté zkontrolovali sto vozidel. Bylo zjištěno dvaašedesát dopravních přestupků, z toho za padesát devět přestupků byly uloženy blokové pokuty v celkové výši téměř osmnáct tisíc korun. Tři přestupky byly postoupeny k vyřešení komisi při městském úřadu. Z celkového počtu přestupců čtrnáct řidičů překročilo stanovenou rychlost. Pětadvacet nezodpovědných řidičů nebylo připoutáno bezpečnostním pásem.
 
    A jaké sankce vám hrozí, pokud se nepřipoutáte bezpečnostním pásem?„ Policista může uložit pokutu v rozmezí od 100 do 2000 korun a řidič přichází o tři body“, doplnil vedoucí dopravního inspektorátu.
 
       Od počátku letošního roku do poloviny září policisté na Pelhřimovsku odhalili 670 přestupců, kteří nebyli připoutáni bezpečnostními pásy. Celková částka na uložených pokutách se vyšplhala na 141.000 korun.   
 
      Přes všechny tyto argumenty nevěříte, že Vám bezpečnostní pásy mohou zachránit život? V případě, že se dozvíte o preventivních akcích, kde bude vystaven simulátor nárazu (cash systém) Generali, představující čelní náraz automobilu s posádkou při dopravní nehodě s následným otáčením okolo podélné osy o 360 stupňů, vyzkoušejte si ho. Na vlastní kůži poznáte pocit, kdy se Váš vůz otočí na střechu a Vaše tělo drží bezpečnostní pásy. Vždyť život je velice krátký a nestojí za to s ním hazardovat.  
simulátor nárazu.jpgsimulátor nárazu - otoč.jpg
 

 

 

 

 

 

 

por. Bc. Hana Kotková, komisař
21. září 2011

vytisknout  e-mailem