Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Připoutejte se

MS kraj - Policisté se zaměřili na kontrolu používání bezpečnostních pásů 

Přestože používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů je jedním z důležitých prvků pasívní bezpečnosti vozidel a jejich neužití je možno sankcionovat citelnými pokutami, stále se policisté setkávají s řidiči nebo spolujezdci, kteří jezdí „nepřipoutaní“. Právě na důkladnou kontrolu plnění této povinnosti se v uplynulém týdnu zaměřili policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje v rámci dopravně bezpečnostní akce.

Během trvání akce policisté na vytipovaných stanovištích zkontrolovali 2 222 vozidel. Povinnost použít během jízdy bezpečnostní pásy porušilo 108 osob, přičemž 103 z nich byli řidiči nebo spolujezdci na předních sedadlech a 5 cestujících na zadních sedadlech.

Možná by bylo k věci připomenout, že zákon o provozu na pozemních komunikacích stanoví také povinnost přepravovaným osobám být za jízdy připoután bezpečnostním pásem. Pouze zákon také stanoví, kdy jsou spolujezdci této povinnosti zproštěni, což může být např. ze zdravotních důvodů na základě lékařského potvrzení. Takže v konečném důsledku může být pokuta, a to do výše 2 000,- Kč, uložena také nepřipoutanému spolujezdci. Ovšem nepoužití pásů může přinést nejen citelný zásah do peněženky. Je alarmující, kolik osob hazarduje se svým zdravím nebo dokonce i životem. To dokládá vysoký počet osob na předních sedadlech, kteří během jízdy nepoužili bezpečnostní pásy. Většina automobilů je vybavena airbagy, které jsou dalším důležitým prvkem pasívní bezpečnosti automobilu. Ovšem, aby mohly plnit svou funkci, a to zpomalení nárazu těla, musí být současně použity bezpečnostní pásy. Jinak se mohou stát doslova „smrtící zbraní“. Potom už jen stačí malá kolize, která uvede airbagy v činnost a pro nepřipoutaného člověka to může mít fatální následky. 

Během akce policisté zjistili také 7 řidičů, kteří přepravovali děti bez použití zádržného bezpečnostního systému, tzv. autosedačce. Přitom tato povinnost se vztahuje na děti do výšky 150 cm a váhy do 36 kg.

Celkové výsledky

Jelikož v průběhu bezpečnostní akce policisté kontrolovali také dodržování ostatních ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích, v konečném důsledku zjistili celkem 359 přestupků (včetně výše uvedených), z nichž 344 vyřešili uložením pokuty příkazem na místě a 15 oznámili příslušným správním úřadům k dalšímu řízení. Celková výše pokut se vyšplhala na částku 105 900,- Kč.

Kromě již výše zmiňovaného nepoužití bezpečnostních pásů (108 osob) byl dalším nejčastějším přestupkem nevyhovující technický stav vozidel (49 vozidel). Během akce policisté zjistili, že 8 řidičů sedlo za volant po požití alkoholických nápojů. Jelikož u jednoho z nich se nadýchaná hodnota vyšplhala nad 1 promile, policisté s ním zahájili trestní řízení pro podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Dalšího závažného porušení se dopustili dva řidiči, u kterých policisté zjistili požití jiných návykových látek.

Závěrem

Z uvedených výsledků je zřejmé, jak je pro prevenci v dopravě nutné a potřebné podobné dopravně bezpečností akce neustále opakovat. Jejich smyslem je řidičům a uživatelům vozidel připomínat jejich povinnosti vyplývající ze zákona o provozu na pozemních komunikacích, a tím v co nejvyšší možné míře snižovat rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků.

por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
21. 3. 2018

vytisknout  e-mailem