Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Příplatek za sportovní reprezentaci

Žadatel požádal o poskytnutí následujících informací: „Příslušník, který koná službu spojenou s vykonáváním sportovních činností, sportovní státní reprezentací nebo trenérsko-metodickou činností, má nárok na příplatek za sportovní reprezentaci ve výši 5000 Kč až 25000 Kč měsíčně. Jeho výši v rámci rozpětí stanoví ředitel bezpečnostního sboru služebním předpisem. V souvislosti s tím, mne zajímá: Jaké jsou stanovena kritéria pro získání zmíněného příplatku? Podle jakého klíče je určena výše tohoto příplatku? Kolik příslušníků tento příplatek pobírá? Na jakých útvarech jsou zařazeni tito policisté?“ 

Policie České republiky jako povinný subjekt žadateli sdělila následující informace:

Podle ustanovení § 119a zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, příslušník, který koná službu spojenou s vykonáváním sportovních činností, sportovní státní reprezentací nebo trenérsko-metodickou činností, má nárok na příplatek za sportovní reprezentaci ve výši 5 000 Kč až 25 000 Kč měsíčně. Jeho výši v rámci rozpětí stanoví ředitel bezpečnostního sboru služebním předpisem.

Ze samotné dikce citovaného ustanovení zákona je tedy patrné, že nárok na příplatek za sportovní reprezentaci náleží pouze příslušníkovi, který vykonává sportovní nebo trenérsko-metodickou činnost v rámci svého služebního zařazení („koná službu spojenou“). Jedná se tedy o příslušníky, jejichž vlastní náplní služební činnosti je činnost „sportovce“ nebo trenéra. Z výše uvedeného vyplývá, že toto ustanovení zákona se nevztahuje na příslušníky, kteří provozují (vykonávají) obvyklý výkon sportovních činností vedle svého „vlastního“ služebního zařazení (např. hasičský sport, služební příprava) či sport v rámci svého volného času.

Konkrétní výši příplatku za sportovní reprezentaci u služebního místa „sportovce“ pak stanoví u příslušníků Policie České republiky policejní prezident, a to především na základě výkonnostní kvality konkrétního příslušníka (např. vítěz olympiády, pravidelný účastník mistrovství světa apod.).

Dosud nebyl v tomto směru vydán žádný služební předpis, což znamená, že v současné době není v rámci Policie České republiky nikdo, kdo by tento příplatek pobíral.

pplk. JUDr. Lucie Žárská
16. 07. 2018

vytisknout  e-mailem