Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Případy promarněných peněz

OLOMOUCKÝ KRAJ - Podvodníci vydělávají miliony. 

Případ z Prostějovska

Investování do kryptoměn učarovalo tentokrát ženě z Prostějovska, která našla inzerát na internetové síti a projevila zájem o tuto službu. Krátce nato, koncem ledna, se s ní spojil zástupce investiční společnosti. Aby mohla dokončit žena registraci a uskutečnit svoji první investici, bylo nutné, na základě požadavku zástupce společnosti, instalovat si do počítače aplikaci pro vzdálený přístup. Následně proběhla první transakce a finance ve výši 181 euro převedla na zahraniční účet. Dál podvodník ženu přiměl, aby si zřídila účty související s kryptoměnou a uzavřela dva spotřebitelské úvěry na statisícové částky. S jeho pomocí pak provedla další doporučené transakce zaručující skvělý výnos ve výši 925 000 Kč. Následně zjistila, že peníze byly převedeny do bitcoinové měny a bez jejího svolení převedeny do krypto peněženky, kde nemá bohužel přístup. Žena o peníze přišla a oznámila vše na policii. Událost prověřujeme pro trestné činy související s touto problematikou.    

Případ z Jesenicka

Na podvodnou reklamu kápla a následně i klikla žena ve středních letech z Jeseníku a nechala se zmanipulovat, jako spousta jiných poškozených před ní, kteří naletěli na nabídku výhodných investic. Pracovník obchodní společnosti, ji po zájmu z její strany, v říjnu loňského roku zkontaktoval a společně se domluvili na prvotní investici 200 euro. Na jeho požadavek si nainstalovala do svého zařízení aplikaci pro vzdálený přístup a po několika hodinových telefonátech ji přesvědčil, že z tak malé investice nemůže nic vydělat a přemluvil ji, aby si vzala úvěr 370 000 Kč. Poškozená nakonec podlehla a přes bitcoinovou směnárnu peníze poslala společnosti. Po měsíci se ozval obchodník znovu a ženu informoval o tom, že její investice byla stoprocentně zhodnocena. Peníze jí údajně poslal do její bitcoinové peněženky. Do emailu ale dostala zprávu, že platba byla zadržena pro prověření v rámci evropských nařízení na legalizaci výnosů a daní a je potřeba uhradit poplatek. Pokusila se poplatek ve výši 150 000 Kč uhradit, ale to se jí nepodařilo. Dostala radu, aby si založila účet a peněženku u krypto směnárny a to taky udělala a požadovaný poplatek uhradila. Dostala ale novou zprávu s informací, že poplatek měla uhradit do 3 hodin a když to nestihla, je potřeba uhradit další poplatek za úschovu. I na to zareagovala kladně, vzala si další půjčku ve výši 120 000 Kč a peníze odeslala. Netrvalo dlouho a v emailu se jí objevila další zpráva. Tentokrát ji informovala o tom, že poplatek zaslaný ze stejného účtu, jako byl výnos, nemohou uznat a kryptoměnu jí odmítají vydat do její krypto peněženky. Tím vše skončilo a poškozená přišla o finance v hodnotě 680 000 Kč. Včera jsme na základě jejího oznámení zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu podvod.   

Případ ze Šumperska

Tentokrát stálo zhodnocení finančních úspor seniorku z Mohelnice pouze „47 508 Kč“. Zástupce investiční společnosti se v polovině února zkontaktoval s poškozenou prostřednictvím sociální sítě a přemluvil ji k tomu, aby zaslala finanční hotovost 2 300 Kč, která jí může vydělat krásných 586 000 Kč. Poškozená tedy nezaváhala a uvedenou částku zaslala poštovní poukázkou na účet, který jí zástupce společnosti uvedl. Dál z ní podvodně vylákal další tři částky v celkové hodnotě 45 000 Kč, které vždy uhradila poštovními poukázkami prostřednictvím České pošty. Tyto peníze měly sloužit jako fixace z důvodu možného úpadku vydělané částky. Peníze, které ale vydělala, jí společnost odmítla poslat a taky se setkala s nevolí vrácení peněz, které do investování vložila. Ty totiž požadovala vrátit poté, co zjistila, že má poslat dalších 72 500 Kč. Na tento požadavek ale poškozená již odmítla přistoupit. Oznámeným případem se zabýváme a prověřujeme ho pro trestný čin podvod. 

por. Mgr. Miluše Zajícová
5. března 2024

vytisknout  e-mailem