Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Případy policistů ze „stopadesátosmičky“

Policisté oddělení hlídkové služby prvního policejního obvodu se poměrně často setkávají s případy krádeží, distribuce či přechovávání drog, nebo například řidiči pod vlivem alkoholu nebo drog. 

Jeden z takových případů řešili tito policisté ve středu sedmnáctého ledna kolem druhé hodiny odpoledne. V tu dobu si ve Vrchlického sadech všimli dvojice mladíků, kteří posedávali na lavičce a pokuřovali, což není za určitých okolností nic nenormálního.

Avšak v tomto případě tato jejich činnost až tak v pořádku nebyla. Jakmile se totiž policisté přiblížili k těmto kuřákům, ucítili zápach, který je charakteristický pro spalující se marihuanu. Tato skutečnost byla, dá se říci, určitým spouštěčem pro důkladnější kontrolu. Policisté v takových případech totiž musí na základě zákonem stanovené povinnosti prověřit, zda tyto osoby u sebe nemají větší množství drog a nedopouští se tak trestného činu.

Nutno také zmínit, že už samotné držení jedné „marihuanové“ cigarety je protiprávním jednáním, konkrétně přestupkem. Za ten hrozí ve správním řízení sankce až patnáct tisíc korun.

Nicméně ve výsledku je tato událost prošetřována pro podezření z trestných činů přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu a nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což podezřelým hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

U mladíků totiž policisté zajistili víc než jeden a půl kilogramu sušiny marihuany.

I v druhém případu byla, nadneseně řečeno iniciátorem, cigareta marihuany. Tu pokuřoval mladík v sobotu třináctého ledna tentokrát v ulici Washingtonova.

I tuto osobu policisté z jedničkové „óháesky“ zkontrolovali, přičemž u dotyčného našli a zajistili bezmála sto padesát plodnic lysohlávky, která obsahuje zakázané psychotropní látky. Na základě této skutečnosti je mladík podezřelý z trestného činu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, kdy dotyčnému hrozí roční vězení.

I ve třetím případu, který se stal taktéž třináctého ledna, hrají opět hlavní roli drogy, ale nejen ty. Tentokrát zastavili policisté z oddělení hlídkové služby prvního policejního obvodu na Václavském náměstí k silniční kontrole motorové vozidlo.

Jakmile řidič otevřel okénko, zavanul z interiéru vozidla charakteristický zápach marihuany. Té nakonec policisté u kontrolovaného zajistili téměř patnáct gramů a navíc i několik gramů kokainu.

K tomu všemu policisté u řidiče našli ještě cizí platební kartu, ke které nedokázal vysvětlit, kde k ní vlastně přišel. Stejně jako osoby z předchozích případů skončil i on na policejní služebně pro podezření z trestných činů přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a neoprávněné opatření, padělání a poměnění platebního prostředku. I tomuto řidiči hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Poslední z případů se odehrál také třináctého ledna, tentokrát ve vestibulu stanice metra Muzeum. Na tomto místě si „ustlal“ notně podroušený muž. Dá se říci, že spáč byl „upraven“ natolik, že absolutně nevěděl o dění kolem sebe.

Toho využil neznámý muž, který spáče v mžiku připravil o pouzdro obsahující peníze, doklady a platební karty. K jeho smůle ale ke spáči v danou chvíli přicházeli z jiné strany policisté oddělení hlídkové služby, které ale nenechavec nezaregistroval.

Díky tomu měli policisté snadnou práci. Neprodleně po krádeži muže i s lupem zadrželi a předvedli na policejní služebnu pro podezření z trestných činů krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Z popsaného je víc než zřejmé, že policisté oddělení hlídkové služby prvního policejního obvodu dělají, co mohou, aby v maximální možné míře minimalizovali pouliční trestnou činnost v úzkém centru metropole.

Za tímto účelem provádí policisté prvního policejního obvodu téměř každý den policejní akce, které jsou vždy zaměřeny na konkrétní trestnou činnost. Někdy se při těchto akcích snaží potírat drogovou trestnou činnost, jindy se zase zaměřují na kapsáře.

Byť by si kdokoli mohl myslet, že se jedná o práci sisyfovskou, policisté z jedničky ji nevzdávají a již roky dělají vše proto, aby popsané nešvary z centra metropole vymýtili.

por. Mgr. Tomáš Hulan 19. 1. 2018

Odkazy do noveho okna

1 zajištěná marihuana (1)

1 zajištěná marihuana (1) 

Detailní náhled

2 zajištěná marihuana (2)

2 zajištěná marihuana (2) 

Detailní náhled

3 zajištěná marihuana (3)

3 zajištěná marihuana (3) 

Detailní náhled

4 zajištěná marihuana (4)

4 zajištěná marihuana (4) 

Detailní náhled

5 zajištěná marihuana (5)

5 zajištěná marihuana (5) 

Detailní náhled

6 zajištěná marihuana (6)

6 zajištěná marihuana (6) 

Detailní náhled

7 zajištěné lysohlávky

7 zajištěné lysohlávky 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem