Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Případ padělání peněz a veřejných listin

PLZEŇSKO – Vrchní komisař obvinil tři muže ve věku 26, 37 a 43 let. Jednomu z nich hrozí trest odnětí svobody až na osm let. 

Vrchní komisař z odboru hospodářské kriminality služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje zahájil trestní stíhání tří osob pro trestný čin padělání a pozměnění veřejné listiny, sedmatřicetiletý muž pak čelí ještě obvinění ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění peněz.

Na případu kriminalisté intenzivně pracovali od léta roku 2021. Prověřováním zjistili, že sedmatřicetiletý muž vyrobil do března loňského roku nejméně 19 kusů dvoutisícových bankovek, které následně na různých místech v Plzni a v Praze udal do finančního oběhu jako pravé. Postupně se kriminalistům tyto bankovky začaly shromažďovat na základě oznámení poškozených, kteří jednotlivé padělky přijali v domnění, že se jedná o pravé peníze.  

Muž se v rámci své protiprávní činnosti dále zaměřoval na výrobu padělků veřejných listin. Především nabízel výrobu plagiátů, jako například vysvědčení a diplomů středních či vysokých škol, které padělal pro konkrétní osoby, popřípadě padělky nabízel prostřednictvím dvou svých kompliců.

Po důkladném prověřování kriminalisté nasbírali dostatek důkazů a celou trojici omezili na osobní svobodě koncem října loňského roku, přičemž sedmatřicetiletého muže zadrželi kriminalisté ve spolupráci se zásahovou jednotkou. U tohoto obviněného byl podán podnět k podání návrhu na vzetí do vazby, soudce však návrh neakceptoval, a tak byla trojice obviněných stíhána na svobodě.

Kriminalisté následně zjistili, že muž ve své nelegální činnosti pokračuje i nadále. Opětovně jej proto zadrželi v polovině letošního března, kdy provedli také domovní prohlídku. Při ní byly zajištěny mimo jiné i další vyhotovené padělané listiny.  

Vrchní komisař proto opětovně podal podnět k podání návrhu vzetí tohoto muže do vazby, o které včerejšího dne, tedy ve čtvrtek 17. března 2022, rozhodoval okresní soud. Ten návrh akceptoval, a tak se obviněný muž již nachází ve vazební věznici.

prap. Ondřej Hodan
18. března 2022

Odkazy do noveho okna

Zajištěné věci

Zajištěné věci 

Detailní náhled

Zajištěné věci

Zajištěné věci 

Detailní náhled

Zajištěné věci

Zajištěné věci 

Detailní náhled

Zajištěné věci

Zajištěné věci 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem