Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Případ, který se zapíše do dějin kriminalistiky

Praha 21. května 2013 – Důmyslné sklady ukrývaly pod zemí statisíce litrů nelegálního lihu za téměř 300 milionů korun.  

Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu SKPV je vedeno prověřování zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, kterého se měla dopustit dosud neustanovená skupina osob.
 
Trestné činnosti se měla skupina dopustit tím, že v přesně nezjištěné době, nejméně však od března 2013 do současné doby, v úmyslu získat pro sebe neoprávněný prospěch, měla nezákonně ukrývat statisíce litrů nezdaněného lihu a tím zkrátit Českou republiku na spotřební dani.
 
K ukrytí lihových zásob měly posloužit i objekty využívané firmou MORÁVIA-CHEM s.r.o. Hrobice. Konkrétně se jednalo o areál bývalé likérky Daněk v Ostravě Mariánských Horách, areál bývalé cihelny v Háji u Duchcova, a areál firmy MORÁVIA-CHEM s.r.o. v obci Hrobice u Slušovic. Líh byl tedy uskladněn v místech, které nikdy nebyly a nejsou daňovými sklady ve smyslu ust. § 20 zákona č. 353/2003 Sb., o spotřební dani, ve znění pozdějších změn a doplňků.
 
Na základě poznatků zjištěných detektivy ÚOOZ byly soudem vydány příkazy k prohlídce jiných prostor a pozemků. Ty začaly 15. května 2013. V průběhu několika následujících dní pak detektivové navštívili areál firmy MORÁVIA-CHEM s.r.o. v obci Hrobice u Slušovic (v tomto konkrétním případě v součinnosti s příslušníky Celního úřadu pro Zlínský kraj) a další dva zmíněné objekty.
 
Vzhledem k tomu, že podle poznatků detektivů se mělo jednat o sofistikované úkryty v podzemí, k vyhledání těchto úkrytů byli přizváni odborníci z oboru geologie z Vysoké školy báňské v Ostravě i soukromých firem, kteří za pomoci speciální techniky místa úkrytů lokalizovali.
 
Pod podlahami objektů, místy až pod dvoumetrovou vrstvou betonu a suti, byly objeveny cisterny s nelegálním lihem. K zpřístupnění těchto úkrytů byla použita těžká technika soukromých firem i hasičů HZS, kteří také zmonitorovali nepřístupné prostory a otevřeli nádrže.
 
Výsledkem důkladné několika měsíční práce detektivů a následného úsilí mnoha desítek policistů a dalších zúčastněných, bylo nalezení cca milionu litrů 96% lihu.
 
  • V areálu bývalé cihelny v Háji u Duchcova bylo objeveno celkem 6 nádrží (o rozměrech 28,2 x 1,9 x 2 metrů) s celkovým objemem přes 600.000 litrů, ve kterých se nacházelo přibližně 310.000 litrů lihu.
  • V areálu v Hrobicích u Slušovic byly objeveny dvě nádrže (o rozměrech 5,4 x 3,7 x 9 metrů a 5,4 x 3,7 x 5 metrů) o celkovém objemu 300.000 litrů, které obsahovaly 200.000 litrů lihu.
  • V areálu bývalé likérky Daněk v Ostravě Mariánských Horách bylo objeveno 8 nádrží různých rozměrů, tvarů a objemu, které obsahovaly cca 500.000 litrů lihu.
 
Celkem tak bylo zajištěno cca milion litrů lihu. V případě, že by došlo k prodeji takového množství, vznikla by České republice na neodvedené spotřební dani škoda nejméně 285 milionů Kč.
 
V souvislosti s tímto případem zatím nebylo zahájeno trestní stíhání konkrétních osob. Případem se detektivové ÚOOZ dále zabývají. Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.
Odkazy do noveho okna

TK LIH 01

TK LIH 01 

Detailní náhled

TK LIH 02

TK LIH 02 

Detailní náhled

TK LIH 03

TK LIH 03 

Detailní náhled

TK LIH 04

TK LIH 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem