Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Případ EXCIZE – návrh na podání obžaloby

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří jsou zařazeni v pracovním týmu Daňová Kobra, včera navrhli státnímu zástupci Městského státního zastupitelství v Praze obžalovat 13 fyzických a jednu právnickou osobu z krácení daní ve výši cca 160 milionů korun. 

Do hledáčku Daňové Kobry se v létě roku 2015 dostala skupina osob, která byla podezřelá z rozsáhlé daňové trestné činnosti. Několik dalších měsíců kriminalisté sledovali a dokumentovali aktivity jednotlivých členů. Postupně tak získávali poznatky o hlavních organizátorech a o dalších podezřelých osobách, jejich rolích a postavení v rámci skupiny a modu operandi. V dubnu 2016 proběhla na několika místech České republiky rozsáhlá akce s názvem EXCIZE, v rámci které kriminalisté zadrželi a obvinili několik fyzických a jednu právnickou osobu.

Podle našich závěrů mělo docházet ke krácení DPH a daně z příjmu právnických osob na základě vystavování fiktivních faktur za služby v oblasti reklamy, které ve skutečnosti neměly být provedeny. Mělo jít zejména o reklamní spoty vysílané na LED a LCD obrazovkách na různých místech ČR. Vystavování faktur mezi dodavateli a odběrateli mělo být předem dohodnuto, přičemž na pozicích dodavatelů figurovaly společnosti, do jejichž statutárních orgánů měly být dosazeny osoby v pozicích tzv. bílých koní.  

Během prověřování a následného vyšetřování kriminalisté úzce spolupracovali s pracovníky Finanční správy a Finančního analytického úřadu.

Policistům se podařilo zajistit jako tzv. výnos z trestné činnosti majetek v hodnotě cca 26 milionů korun (nemovitosti, finanční prostředky v hotovosti a na bankovních účtech, několik luxusních vozidel a motocyklů).

V případě pravomocného rozsudku hrozí všem 13 obviněným fyzickým osobám trest odnětí svobody až na 10 let. Dvě osoby jsou stíhány vazebně. Spisový materiál s návrhy na podání obžalob již byl předán na Městské státní zastupitelství v Praze.

Více informací k případu včetně videozáznamů a fotografií naleznete ZDE.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
11. března 2017

vytisknout  e-mailem