Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Příkladná pomoc při dopravní nehodě

Český Krumlov - Při ranní nehodě ve Chvalšinách velmi pomáhal por. Havlíček. 

Dnes ráno, krátce po sedmé, byli vysláni dopravní policisté Skupiny dopravních nehod Český Krumlov do obce Chvalšiny, k dopravní nehodě osobního vozidla tovární značky Renault. Po příjezdu již zde zasahovali zdravotníci a hasiči, mezi nimi byl i policista z Územního odboru Český Krumlov.

Por. Bohumil Havlíček, DiS. přijel k nehodě jako první, kdy spatřil, že je osobní vozidlo Renault Scenic na střeše u oplocení areálu základní školy. Proto zastavil a běžel zjistit zdravotní stav osádky. Uvnitř vozu byl jeden muž, řidič, který se svíjel a rozhazoval rukama, jako v křeči. Z úst se mu valila pěna. Vzhledem k tomu, že se žádné z dveří nedali otevřít, byl strážce zákona nucen rozbít okno zadních dveří, aby se dostal do vnitřních části vozu. Muž byl částečně v šoku a komunikoval s obtížemi. Po zajištěních základních životních funkcí telefonoval na Integrované operační středisko Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, kde jim vylíčil skutečnost a požádal o přivolání dalších složek Integrovaného záchranného systému.

Na místo doběhl i další muž, který našemu kolegovi následně pomáhal, kdy oba usoudili, že nebudou řidiče z Renaultu vyprošťovat, neboť nebyl připoutaný, vzhledem k poloze jeho těla nemohli vyloučit vnitřní poranění nebo zranění páteře. Tento druhý zachránce po příjezdu složek IZS odjel. Za jeho pomoc patří obrovský dík.

Dopravní policisté během vyšetřování nehody zjistili, že muž (roč. 1983), je po silnici II/166 z obce Chvalšiny na Český Krumlov, kdy zřejmě z náhlé zdravotní indispozice nebyl schopen ovládal osobní vozidlo Renault Scenic, narazil do dopravního značení na levé straně komunikace a poté přední částí do plotu u základní školy. Nárazem se vozidlo otočilo na střechu, kde zůstal řidič zaklíněn až do příjezdu zmíněného policisty, druhé muže, kdy ho při zásahu vyprostili záchranáři. Ti jej následně transportovali do nemocnice. Způsobená škoda byla vyčíslena na více jak 115 000 korun. Další okolnosti této nehody jsou předmětem vyšetřování českokrumlovských dopravních policistů.

Ještě jednou velký dík našemu policistovi, Bohumilu Havlíčkovi a neznámému muži, kteří se společným dílem příkladně zasloužili o to, že následky nehody jsou minimální.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

22. srpna 2019

Odkazy do noveho okna

DN Chvalšiny 1.

DN Chvalšiny 1. 

Detailní náhled

DN Chvalšiny 2.

DN Chvalšiny 2. 

Detailní náhled

DN Chvalšiny 3.

DN Chvalšiny 3. 

Detailní náhled

DN Chvalšiny 4.

DN Chvalšiny 4. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem