Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Při prodeji sukně přišla o peníze

KLADENSKO – Nevyplňujte nikde žádné informace k platebním kartám. 

Policisté z obvodního oddělení Slaný přijali oznámení od ženy, která se stala obětí podvodu při prodeji zboží na jednom z bazarových portálů. 

Jednatřicetiletá žena nabízela na internetovém bazarovém portálu k prodeji sukni. Na inzerát se jí ozvala osoba, která projevila zájem o nabízené zboží. Společně se domluvily na platbě a dopravě. Rádoby zájemce odeslal prodávající odkaz s potvrzením objednávky, na který žena klikla a poté byla přesměrována kvůli potvrzení platby z jejího účtu na stránky, kde vyplnila veškeré informace k platební kartě. Pak už si podvodník odčerpal na svou stranu téměř 50 tisíc korun.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to z neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Za to pachateli v případě dopadení hrozí trest odnětím svobody na čtyři léta.

Pokud vy prodáváte jakékoliv zboží na internetovém či bazarovém portále, musí vám zaplatit druhá strana, tedy kupující. Nikdy proto nevyplňujte údaje z vaší platební karty, pokud vás kupující kontaktuje nebo zašle odkaz, kde údaje máte vyplnit. S největší pravděpodobností se jedná o dalšího podvodníka, který má své kroky velmi dobře naplánované a má jediný cíl – OKRÁST VÁS!

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
6. června 2023

vytisknout  e-mailem