Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Při prodeji hub přišla o 100 tisíc korun

TEPLICKO - Podvodník jí vysál z účtu 100 tisíc; Okradl dva seniory, putoval do vazby... 

Při prodeji hub přišla o 100 tisíc korun

     Další podvodné jednání při prodeji zboží řeší od víkendu tepličtí kriminalisté. Tentokrát chtěla žena z Duchcova prodat na inzertním portále sušené houby. Ozval se jí zájemce, se kterým se prostřednictvím komunikace na whatsappu domluvili na zaslání hub přes zásilkovou službu. Neznámý podvodník zaslal poškozené odkaz, kde po rozkliknutí zadala číslo své platební karty, bezpečnostní kód a dobu platnosti. Následovalo vygenerování QR kódu, který žena naskenovala do internetového bankovnictví. Tím však zpřístupnila podvodníkovi své uložené finance. Ten jí pak z účtu „vysál“ 100 tisíc korun.

          Policisté opětovně důsledně varují před podobnými podvody. Při prodeji zboží si sami zvolte způsob dopravy a provedení platby, nenechte se vmanipulovat do přání kupujícího. K převodu peněz postačí kupujícímu jen Vaše číslo účtu, nikdy nesdělujte přístupové kódy do internetového bankovnictví ani informace o své platební kartě.

Okradl dva seniory, putoval do vazby

     Během jednoho zářijového dne okradl v Teplicích dva seniory 50letý recidivista. Nejprve oslovil v dopoledních hodinách na chodníku 76letého muže s tím, zda nemá cigaretu. Poškozený vytáhl ze zadní kapsy kalhot krabičku cigaret a v dobré víře zloději nabídl cigaretu. Ten na oplátku muže obejmul.  Nebylo to ale vděkem, nýbrž to byla lest, jak se dostat k zadní kapse kalhot. Z té pak nic netušícímu muži vytáhl peněženku s penězi a doklady.
     K druhé krádeži došlo tentýž den navečer. Zloděj vstoupil nedovřenými dveřmi do chodby panelového domu, kde využil nestřeženého okamžiku, kdy si 86letá žena vybírala poštovní schránku. Přitom si odložila svou tašku vedle sebe na zem. Z této tašky odcizil nezvaný návštěvník peněženku se dvěma tisíci korunami a platební kartou. Z domu poté utekl.
     Díky popisu pachatele od obou poškozených a ze zajištěných stop se do týdne podařilo zloděje zadržet. Je jím známý teplický recidivista, který již byl za krádeže odsouzen k výkonu trestu odnětí svobody. Ani pobyt ve vězení však nevedl k jeho nápravě. Po sdělení podezření z přečinu krádeže byl převezen k soudu, který ho poslal do vazební věznice, kde si počká na rozhodnutí o jeho trestu.

3. října 2022
por.Bc.Ilona Gazdošová
tisková mluvčí PČR
ÚO Teplice

vytisknout  e-mailem