Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při nákupu vozů pro ochranou službu vybrala Policie ČR nejvýhodnější nabídku

Vzhledem k záměrně šířeným spekulacím ohledně průběžného doplnění vozové flotily Policie ČR považujeme za nutné uvést informace o nákupu na pravou míru. Rozsah zveřejněných informací je maximum možného, co lze u zakázky v režimu „vyhrazené“ zveřejnit. 

Z důvodu potřeby doplnit flotilu Útvaru pro ochranu ústavních činitelů PČR provedla Policie ČR ještě před realizací nákupu průzkum trhu u čtyř továrních značek vozidel, které splňovaly příslušné požadavky pro převoz chráněných osob. Z nabídek značek BMW, Audi, Mercedes Benz a Jaguar - Land-Rover vyšla nejlépe nabídka vozu Jaguár XJ. Nabídka byla nejvýhodnější jak po cenové stránce, tak s ohledem na rychlost dodání, která byla do čtyř týdnů. Všechny vozy přitom disponovaly obdobnými bezpečnostními systémy a požadovanou balistickou odolností.

 

Příslušníci PČR ověřili deklarovanou vybavenost vozidla s balistickou ochranou přímo u  výrobce Jaguar – Land-Rover ve Velké Británii. Při dohadování podmínek výrobce jednoznačně deklaroval, že v rámci firemní politiky má být nákup realizován cestou autorizovaného prodejce v ČR. Jediným dodavatelem, který kroměpotřebného technického a servisního zázemí disponoval osvědčením o přístupu k utajované informaci v uvedeném stupni utajení, byla společnost Dajbych, s.r.o. Nabídky tří dalších oslovených dodavatelů se pohybovaly od 12,6 do 15,2 milionů Kč s termíny dodání až do šesti měsíců. Vozidla Jaguar přitom dodavatel garantoval dodat do čtyř týdnů s celkovou cenou 11,3 milionu Kč.

 

Nutnost neohrozit plnění úkolů

Zakázka na nákup dvou vozidel typu Jaguar XJ byla z důvodu ochrany utajovaných informací na základě kladného stanoviska Národního bezpečnostního úřadu realizována dle § 18 odst. 1 písm. a) zákona č. 137/2006, o veřejných zakázkách. Zakázka byla realizována v režimu utajení „vyhrazené“. Realizaci zakázky projednala vláda ČR 9. března 2016.

 

Důvodem pro stupeň utajení je, že projednání některých informací ve veřejném režimu je schopno vážně ohrozit plnění úkolů Policie ČR v souvislosti s poskytováním ochrany chráněným osobám. Nákup vozidel určených pro převoz chráněných osob je v režimu utajení z těchto taktických důvodů realizován vždy. Obecně lze sdělit, že při nákupu vozidel pro útvary ochranné služby Policie ČR jsou požadována všeobecná kritéria pro zajištění bezpečnosti chráněných osob, s přihlédnutím k požadavkům na reprezentativnost vozidel.

 

Nákupy vozidel pro Policii ČR probíhají v rámci plánu investic pro daný rok a samozřejmě jsou vždy v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Zákon jasně stanoví veškeré podmínky pro realizaci nákupu a není tedy možné nad rámec zákona jakkoliv ovlivňovat.​

 

30. srpna 2016
kpt. Bc. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem