Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Při krádežích se muž zaměřil na tuňákové konzervy

JIHLAVSKO: Za trestné činy muži hrozí až osmiletý trest 

Tuňákové konzervy a lososový krém za více než dvacet tisíc korun odcizil v jihlavské prodejně šestadvacetiletý muž. O týden dříve při jiné krádeži napadl dokonce zaměstnance obchodu, kteří se mu snažili v odcizení lahví alkoholu zabránit. Navíc se jedná o opakovaně soudně trestaného recidivistu. Policisté muže zadrželi, byl obviněn ze spáchání tří trestných činů a na podaný návrh byl vzat do vazby, hrozí mu až osmiletý pobyt za mřížemi.

Ke spáchání „rybí“ krádeže došlo v sobotu 16. ledna a následující neděli v jihlavské prodejně. V jednom případě přišel pachatel do obchodu ve večerních hodinách, v druhém po poledni. Odcizil celkem přes 200 konzerv a necelé dvě desítky rybího krému. Zboží po celých platech vkládal do tašky a poté z prodejny v obou případech odešel bez zaplacení. Následně přijali policisté oznámení a krádeže začali prověřovat. Na základě šetření zjistili, že se jedná o stejného pachatele, který o týden dříve kradl v jiném obchodě alkohol. V tomto případě byl v prodejně ještě s komplicem, vzali z regálu lahve a uložili je do tašky. S taškou s odcizeným zbožím za bezmála pět tisíc korun pak muž chtěl odejít prostorem vstupu, aniž by zaplatil. Krádež zaregistrovaly zaměstnankyně prodejny a snažily se mu v tom zabránit, muž ale odmítl spolupracovat a chtěl odejít i za použití násilí. O tašku s odcizeným zbožím sice muž přišel, vzhledem ke své fyzické převaze se mu ale podařilo utéct a odnesl si s sebou jednu lahev alkoholu.

Po podezřelém muži, který nepobývá v konkrétním bydlišti a svoje aktuální místo pobytu nahodile mění, policisté intenzivně pátrali a minulý týden se jim ho podařilo nalézt v Jihlavě. Muže důvodně podezřelého ze spáchání trestné činnosti zadrželi a byl umístěn do policejní cely.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař jeho trestní stíhání. „Šestadvacetiletý muž byl obviněn ze spáchání zločinu krádeže, zločinu vydírání spáchaného na svědkovi a přečinu výtržnictví,“ řekl npor. Ing. Bc. Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality. Obviněný muž krádež spáchal v době, kdy je na území republiky vyhlášen nouzový stav, což je pro něho přitěžující okolnost. V minulosti byl muž již opakovaně soudně trestán zejména za majetkovou trestnou činnost. Naposledy byl odsouzen za krádež vloni v létě k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou až do poloviny roku 2023. Navíc je ještě vyšetřován v souvislosti s další majetkovou trestnou činností.

Odcizené potraviny muž prodal náhodným osobám a peníze použil pro vlastní potřebu. Jednání jeho spolupachatele kriminalisté také řeší.  

Na obviněného šestadvacetiletého muže podal policejní komisař státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí do vazby. Na základě rozhodnutí soudu byl obviněný muž vzat do vazby a poté ho policisté eskortovali do věznice. Případ kriminalisté dále vyšetřují.

„Za spáchaný trestný čin lze uložit trest odnětí svobody až na osm let,“ dodal vedoucí jihlavských kriminalistů.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

25. ledna 2021   

vytisknout  e-mailem