Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Při cestách na dovolené buďte obezřetní

DOP Rudná – Terčem zlodějů se může stát vaše vozidlo. 

Dálniční policisté z Rudné upozorňují všechny řidiče, aby při cestách nejen na dovolenou zaměřili pozornost na svá odstavená vozidla v době, kdy zastaví a automobil opustí na dálničních odpočívadlech a parkovacích místech u benzinových čerpacích stanic z důvodu občerstvení.

Právě v letních měsících, kdy lidé převážejí zavazadla a věci na dovolenou, zaznamenávají dálniční policisté zvýšený nápad trestné činnosti v souvislosti s vloupáním do zaparkovaných vozidel. Pachatelé, kteří většinou pracují ve skupinách, vyčkávají na okamžik, kdy osádka automobil opustí, a v nestřeženém okamžiku provedou vloupání. K případům dochází většinou v nočních hodinách. Vybírají si především ta vozidla, v nichž jsou viditelně odložené věci (převážně elektronika), není však vyjímkou, že provedou vloupání také do zavazadlových prostorů, kde je předpoklad, že zde lidé mají uložena svá zavazadla.

Policisté v rámci výkonu služby zaměřují pozornost na tuto problematiku a monitorují odlehlá místa. Zároveň však apelují na řidiče, aby svá odstavená vozidla měli pokud možno v dohledu a zbytečně v nich neponechávali věci viditelně umístěné. Pokud se někdo stane obětí takového jednání, měl by na místo neprodleně přivolat policisty. Důležití jsou také svědci celé události, kteří mohou výrazně přispět k objasnění případu.

Terčem pachatelů vloupání se však stávají také řidiči kamionů, kteří v povinné době odpočinku, většinou zůstávají v kabinách svých nákladních vozidel a spí. Tohoto okamžiku využili zloději na dálnici D5 v úseku od nultého do 43 km, který spadá do kompetence dálničních policistů z Rudné. Ti od začátku letošního roku vyjížděli již k sedmi takovým případům. Pachatelé často rozříznou plachu návěsu, ze kterého pak odcizí převážený náklad. Někdy vytočí podpěrné vzpěry návěsu, z toho důvodu, aby nedocházelo k náklonu při pohybu osob uvnitř, překonají jistící zámek a kamion vykradou. Z návěsů zmizeli tímto způsobem převážené pneumatiky, autobaterie a elektronika. Kuriózním případem bylo odcizení několika beden žvýkaček. V jednom případě zloději odcizili televizory, přičemž byli s největší pravděpodobností vyrušeni a z místa utekli. Dálniční policisté na místo přivolali policejního psovoda. Tomu se za pomoci policejního psa podařilo vypátrat místo v křoví, kam pachatelé odcizené televizory odložili. Nalezeno bylo všechno odcizené zboží. Po neznámých pachatelích těchto vloupání policisté intenzivně pátrají a přivítají jakékoliv informace, které by vedly k jejich ztotožnění a následnému objasnění.

 

nprap. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
30. června 2016

vytisknout  e-mailem