Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Přežil jen díky náhodě

Kvůli mobilu málem připravil člověka o život. Vypátrat se ho ale nedaří. Pomůžete? 

Událost se odehrála počátkem března v pražských Čakovicích, konkrétně v ulici U Parníků. Tam kolem dvaadvacáté hodiny vykládal sedmapadesátiletý zaměstnanec soukromé společnosti zboží z nákladového prostoru dodávky. Při tom ale neuzamkl dveře kabiny řidiče a spolujezdce, přičemž na palubní desce nechal odložený mobilní telefon. Zřejmě právě ten zaujal náhodného kolemjdoucího, který se rozhodl si ho protiprávně přivlastnit.

Záhadný mladík proto vlezl do kabiny na místo řidiče. V tu chvíli ale přišel ke kabině i zaměstnanec a nic zlého netuše otevřel dveře. Dle poškozeného byli oba aktéři vyvstalou situací notně zaskočeni, kdy se žádný z nich nezmohl na jediné slovo.

Bohužel pro poškozeného zareagoval jako první mladík za volantem, kterého nyní policisté hledají. Ten, zřejmě ve strachu, že bude zadržen a předán policii, z auta vyskočil a bodl svému „protivníkovi“ nůž do břicha. Devíticentimetrová čepel naštěstí minula životně důležité orgány, nicméně i tak způsobila poškozenému velice vážné zranění, se kterým byl následně hospitalizován v nemocnici.

Dle tvrzení lékařů měl zraněný muž štěstí v neštěstí, neboť stačilo, aby útočník bodl nožem o půl centimetru kterýmkoli směrem jinam a napadený by popsaný útok s největší pravděpodobností nepřežil.

To ale nebylo vše, co se v Čakovicích odehrálo. Po útoku spadl zraněný muž na zem, kde kolem sebe začal z posledních sil kopat nohami, což ho s největší pravděpodobností uchránilo od dalšího ataku. Nicméně útočník v tu chvíli začal na celé kolo hulákat, ať mu napadený vydá všechny peníze, které u sebe má. Ve strachu o život sedmapadesátiletý muž zuřivci vyhověl. Hledaný, obohacen o pár tisícikorun, vzal posléze nohy na ramena a z místa utekl neznámo kam.

Poškozený útočníka popsal jako mladíka ve věku 25 až 35 let, sportovnější 180 – 185 cm vysoké postavy. Ten byl v době události oblečen do kalhot tmavší barvy a oranžové bundy s viditelným lehkým prošíváním.

Kriminalisté v dané, značně rozlehlé lokalitě, propátrali celou řadu míst, na kterých by se mohl hledaný vyskytovat, ale bezvýsledně. Stejně tak nemělo žádný konkrétní efekt vytěžení celé řady osob žijících buď přímo v ulici U parníků, nebo v dalších jiných ulicích. Nicméně někteří z oslovených si vzpomněli, že toho večera mladíka odpovídajícího popisu skutečně viděli. Ke škodě prošetřování ale je, že dle poškozeného a svědků měl hledaný přetaženou přes hlavu kapuci, pročež mu nabylo vidět do obličeje.

Jelikož kriminalisté v tuto chvíli vyčerpali všechny dostupné operativně pátrací prostředky, obrací se s prosbou o pomoc na širokou veřejnost. Pokud jste kdokoli byl, byť nepřímo, popsané události přítomen, nebo mladíka odpovídajícího popisu v Čakovicích potkáváte, nebo alespoň víte, kde by mohl přebývat, předejte prosím tyto informace kriminalistům druhého oddělení krajského ředitelství pražské policie prostřednictvím linky tísňového volání 158.

Určitou motivací pro osvěžení paměti může být odměna v řádu několik desítek tisíc korun. Tu vyhlásil zaměstnavatel poškozeného a získá jí ten, jehož svědectví jednoznačně povede k vypátrání hledaného a celkovému vyřešení případu.

por. Mgr. Tomáš Hulan 18. 6. 2017

vytisknout  e-mailem