Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Preventivní vlak v Jihočeském kraji

Jihočeská policiie se také podílí na akci Preventivního vlaku. V pondělí vyjede za mladými lidmi Preventivní vlak, nově s nácvikem první pomoci. Nehody na přejezdech, úrazy elektrickým proudem z troleje o napětí až 25 000 voltů nebo zachycení člověka vlakem na širé trati i přímo v železniční stanici. Při těchto neštěstích stále umírají zbytečně lidé a statistiky hovoří jednoznačně: velmi rizikovou skupinou jsou mladí ve věku od 13 do 19 let.
Proto vypravují České dráhy, Policie ČR, BESIP – Ministerstvo dopravy, Drážní inspekce a ČD Cargo speciální Preventivní vlak, do kterého zvou studenty i veřejnost na promítání krátkých filmů s bezpečnostní tématikou, na diskusi s odborníky a nácvik první pomoci.
·     České Budějovice              pondělí 20. dubna – úterý 21. dubna
·     Písek                                  středa 22. dubna
·     Plzeň                                  čtvrtek 23. dubna
·     Rokycany                           pátek 24. dubna
Ve vlaku návštěvníci uvidí, jak dopadne člověk po střetu s vlakem, srovnání brzdné dráhy vlaku a auta, následky střetu auta s vlakem na přejezdu i následky zásahu proudem z troleje, kde je 25 tisíc voltů. Preventivní vlak tvoří speciální kinovůz, diskusní vagón a vůz pro nácvik první pomoci.
Nácvik první pomoci se záchranáři:
Letos poprvé se program pro návštěvníky rozšiřuje o další vůz, kde budou záchranáři cvičit s návštěvníky první pomoc.
 „Preventivní vlak je postaven na netradičním způsobu komunikace s mladými lidmi. Nechceme říkat, to nedělej, to nesmíš, ale přímo ukázat v prostředí železnice, jak může člověk skončit, když si nedá pozor. Je to velmi účinné,“ říká koordinátor projektu za ČD Ondřej Kubala. Návštěva ve vlaku je na 90 minut.
·     Kinovůz: Sestřih krátkých filmů partnerů projektu, reálné záběry následků železničních neštěstí, když vlak přejede člověka, když automobil vjede na přejezdu přímo pod vlak…
·     Diskusní vůz: Diskuse s drážními vyšetřovateli a policisty, kteří znají uvedené situace na vlastní kůži.
·     Vůz pro nácvik první pomoci: Nácvik základů první pomoci v terénu pod vedením zkušených záchranářů.
 
„Pokud se nám díky Preventivnímu vlaku povede varovat mladé lidi před zbytečným hazardem a zachráníme tak třeba jen jeden lidský život, má tato akce smysl. To, že se nic nestalo, se sice nikdy nedovím, ale pevně v to věřím,“ říkáRobert Drozda, inspektor ČD Cargo.
·     Každý den od 8 do 16 hodin mohou přijít do Preventivního vlaku studenti i veřejnost.
·     Vstup je zdarma, veškeré náklady na tuto preventivní akci nesou organizátoři projektu.
·     Přes 1 500 mladých lidí navštíví program během jediného týdne.
Preventivní vyjede letos na jaře už počtvrté. V roce 2007 byl v Ostravě, Brně a Praze, v roce 2008 vyrazil do Liberce, České Lípy, Děčína, Ústí nad Labem, Olomouce, Přerova, Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi.
„Stále se opakují stejné nešťastné události, kdy mladý člověk vyleze na střechu odstaveného vagonu a neuvědomí si, že je přímo pod trolejí. Řidiči se dosud nepoučili a stále vjíždějí na železniční přejezdy, aniž by se přesvědčili, zda se k nim neblíží vlak. Musíme o tom mluvit právě s mladými lidmi,z Drážní inspekce a Zuzana Ambrožová, vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy, doplňuje:  „Dodržování pravidel na silnici i na železnici má smysl. Proto je třeba neustále připomínat nebezpečí, která při porušování těchto pravidel hrozí. Jde při tom o hodně – o život nebo trvalou invaliditu! Prostřednictvím tohoto projektu chceme apelovat na všechny, kteří zbytečně a neuváženě riskují.““ dodává Zdeněk Neusar
„Není pochyb o tom, že podobné projekty mají velký význam, a proto se na projektu spolupodílí i Policie ČR,“ říká Zuzana Pidrmanová z preventivně informačního odboru Policejního prezidia ČR. „Vážím si toho, že můžeme při organizaci této akce pomoci, protože vyšetřování případů úmrtí na železnici patří k těm nejsmutnějším.“
Klíčoví partneři Preventivního vlaku
Bez pomoci řady dalších spolupracovníků by stálí partneři nemohli program Preventivního vlaku pro tuto jarní cestu 2009 rozšířit o nácvik první pomoci. Za pomoc velmi děkujeme:
Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje
Záchranná služba Royal Rangers
České sdružení obětí dopravních nehod
 
Psychosociální intervenční tým
Centrum     SOS archa
Terénní krizová služba Diecézní charity Plzeň
 
 
„Jihočeský kraj věnuje bezpečnosti na železničních přejezdech značnou pozornost. Připravujeme další opatření ke zlepšení současného stavu. Zmařené lidské životy či zdraví při nehodách jsou nenahraditelnými hodnotami,“Preventivní akce tohoto typu vnímám jako velice důležité, zvláště když jsou zaměřené na děti a mládež, kterým pomáhají pochopit závažnost dané situace. Jsem ráda, že Preventivní vlak dorazí i do Plzeňského kraje.“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová ho doplnila:
Ondřej Kubala
tiskový mluvčí ČD
Zdeněk Neusar
tiskový mluvčí Drážní inspekce
Zuzana Ambrožová
vedoucí BESIP Ministerstva dopravy
Zuzana Pidrmanová
preventivně informační odbor Policejního prezidia ČR
Zdeněk Větrovec
tiskový mluvčí ČD Cargo
Kateřina Koželuhová
tisková mluvčí Jihočeského kraje
Jana Filípková
tisková mluvčí Plzeňského kraje

vytisknout  e-mailem