Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Preventivní videoklipy OČMU

KRAJ - Preventivní rady dětem na prázdniny. 

Složky IZS pravidelně natáčejí a medializují preventivní videoklipy s názvem OČMU (ochrana člověka za běžných rizik a mimořádných událostí). Jedná se o videoprojekt HZS, který slouží jako výukový program pro školní témata. Tato videa můžete najít na internetových stránkách www.klipyocmu.cz. Právě v těchto dnech probíhá natáčení dalšího dílu, ve kterém se dozvíte důležité preventivní rady před nadcházejícími letními prázdninami.

  • Preventivním chováním můžeme předcházet různým rizikům. Zároveň díky němu můžeme výrazně snížit případné negativní následky.

  • Nezapomeňte, že všichni mají povinnost v noci a za snížené viditelnosti používat reflexní prvky, pokud se pohybují v silničním provozu, na pozemních komunikacích mimo obec. Použitím těchto prvků výrazně snížíte riziko střetu s dopravním prostředkem. Tyto nehody mívají bohužel fatální následky. Nejčastější úmrtí dětí bývá právě v souvislosti s dopravní nehodou.

  • Při cestování automobilem nebo autobusem je potřeba myslet na použití bezpečnostních pásů. Věci jako fotoaparát a další těžké předměty by neměly být ve vozidle volně položeny, neboť při dopravní nehodě může dojít k jejich vymrštění a následnému zranění některých z cestujících.

  • Své jízdní kolo před jízdou vždy zkontrolujte, zda je v dobrém technickém stavu a zda má funkční brzdy. Nezapomeňte na povinnost mít na hlavě bezpečnostní přilbu a to až do osmnácti let. Nepodceňujte ani úrazy na kolečkových bruslích, koloběžkách nebo skateboardech, použijte ochranné pomůcky v podobě helmy a chráničů. Zbytečně neriskujte a jezděte jen tam, kde je to bezpečné. V silničním provozu dodržujte pravidla a sledujte pozorně dopravní značky. Jako chodec se pohybujte pouze na levé straně a jako cyklista na straně pravé. Nezapomínejte dávat znamení o změně směru jízdy upažením.

  • Při dopravní nehodě na dálnici nezůstávejte v žádném případě ve vozidle. Oblečte si reflexní vestu již v autě a vyčkejte do příjezdu pomoci na bezpečném místě za dálničními svodidly.

  • Přecházejte vždy na přechodech pro chodce anebo tam, kde je to bezpečné. Dodržujte pravidlo zebry (rozhlédnutí vždy 3x, doleva, doprava a zase zpět doleva). Nezapomínejte na oční kontakt s řidičem, jen tak máte jistotu, že o vás ví. Nikdy nepřecházejte za stojícím autobusem, v zatáčkách, nebo tam, kde nemáte dostatečný rozhled. Rozjeté vozidlo není řidič schopný zastavit na místě. Brzdná dráha se prodlužuje s ohledem na aktuální klimatické podmínky.

  • Při návštěvě koupališť nenechávejte své osobní věci bez dozoru, zbytečně se tak stáváte terčem zlodějů. Mobilní telefony nebo klíče nenoste nikdy viditelně na krku. Nenechavý zloděj by vám je mohl strhnout z krku a odcizit.

  • Pokud se stanete svědky nějaké negativní události, vždy ji oznamte příslušné složce IZS. Pamatujte, že včasné oznámení a pomoc, může někomu zachránit život.

  • Jestliže vám někdo ubližuje, vždy se svěřte někomu z dospělých, který vám může pomoci.

  • V žádném případě si neberte od cizích lidí sladkosti nebo jiné věci. Pokud vám někdo cizí bude nabízet odvoz vozidlem, nikdy nejezděte s tím, koho neznáte a informujte o tom dospěláka. Zapamatujte si jeho popis, případně také popis vozidla.

  • Pokud naleznete neznámý předmět například při procházce lesem, nikdy s ním nemanipulujte. Může se jednat třeba o munici nebo zbraň. V případě nálezu injekční stříkačky nebo jehly, na tyto nikdy nesahejte. Mohly byste se píchnout a nakazit nebezpečnou nemocí. Nález oznamte Městské policii, která ho bezpečně zajistí a odveze.

  • Jestliže se vás někdo bude dotýkat na intimních místech anebo nutit do focení například v plavkách nebo dokonce nahých, nikdy s tímto nesouhlaste. Máte právo říci ne a tuto skutečnost oznamte rodičům nebo policii.

  • Nikdy nikomu neubližujte a chovejte se tak, jak chcete, aby se ostatní chovali k vám. Vždy si zkuste představit, jak by bylo vám, kdyby někdo ubližoval vám samotným.

  • Přejeme vám krásné prázdniny a pamatujte na naše rady, díky kterým se vyhnete nebezpečným situacím, nebo alespoň snížíte riziko, že se stanou právě vám. Dobře si zapamatujte důležitá telefonní čísla, abyste včas dokázaly přivolat pomoc.

 

nprap. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
30. května 2016

 

vytisknout  e-mailem