Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Preventivní přednášky v autoškolách na téma „Řidiči pod vlivem návykových látek“

SEMILY – Informujeme uchazeče o řidičské oprávnění o možných následcích, které hrozí řidičům ovlivněným návykovou látkou. 

Řízení motorového vozidla je běžnou činností většiny z nás, znamená to pro mnohé úsporu času, svobodu pohybu, pro někoho je to povolání anebo jen relax. V posledních letech provoz v silničním provozu výrazně zhoustl, což znamená i vyšší riziko vzniku dopravní nehody. Riziko se bezpochyby ještě zvyšuje tehdy, pokud je osoba, která řídí vozidlo pod vlivem alkoholu a omamné nebo psychotropní látky (drogy).  Řidič, který je ovlivněn těmito látkamik, má výrazně sníženou pozornost a zpomalené reakce, a tedy nedokáže adekvátně včas reagovat na vzniklé situace v silničním provozu.

1
Policisté z Oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje proto realizují preventivní přednášky pro uchazeče o řidičské oprávnění v autoškolách.

Počátkem týdne 23. ledna navštívila preventistka z Oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje nprap. Martina Frýdová autoškolu v Jilemnici. Na úvod přednášky seznámila budoucí řidiče s průběhem běžné silniční kontroly, jejíž nedílnou součástí je i provedení zkoušky na přítomnost alkoholu v krvi a v některých případech i testu na drogy. Poté přítomné informovala o možných (nejen právních) následcích, které pro ně nastanou v případě, když bude zjištěno, že řídili vozidlo v době, kdy byli ovlivněni alkoholem nebo drogami. Skutečnost, že je řidič pod vlivem návykové látky může být zjištěna policistou při běžné silniční kontrole nebo tehdy pokud bude mít řidič účast na dopravní nehodě a to nejen jako viník, ale i jako poškozený.

Na závěr přednášky byli uchazeči o řidičské oprávnění informováni o tom, že v případě zavinění dopravní nehody řidičem ovlivněným alkoholem nebo drogami, jim hrozí postih i ze stran pojišťoven. Ve chvíli, kdy dojde při nehodě ke zranění některého z účastníků provozu, tak se s náhradou škody na léčebné výdaje připojují i zdravotní pojišťovny, což jsou mnohdy poměrně vysoké finanční částky.  

Cílem těchto preventivních přednášek je především, aby si budoucí řidiči uvědomili, zda jim skutečně stojí za to, sednout za volant v době, kdy budou ovlivněni alkoholem nebo drogami.


26.1.2023
nprap. Martina Frýdová
preventistka KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem